Απόσυρση πωλητών και ήπιο rotation χαρτοφυλακίων με μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Απόσυρση πωλητών και ήπιο rotation χαρτοφυλακίων με μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Συνεδρίαση που θύμισε ημέρες... Αυγούστου ήταν η σημερινή, δεύτερη του Οκτώβρη, καθώς υπήρξε νέα μείωση της αξίας συναλλαγών, ένδειξη της παύσης ή της αναβολής των πρωτοβουλιών από την πλευρά των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Η άνοδος προήλθε πρωτίστως από την απόσυρση των πωλητών και όχι λόγω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών ήταν η μικρότερη των τελευταίων εβδομάδων.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η σύγχυση και η απουσία εμπιστοσύνης άρα και η αδυναμία να «χτιστεί» momentum είναι κυρίαρχα στοιχεία στην ελληνική αγορά, εδώ και καιρό. Μετά τις απώλειες 8,46% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 22,38% σε επίπεδο τραπεζών το Σεπτέμβριο, χθες η αγορά υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 1,21%, ενώ σήμερα υπήρξε αντίδραση αλλά απολύτως άνευρη και χωρίς... βάθος.

Σε μια συγκυρία όπου σύσσωμο σχεδόν το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα κινείται σε νέα υψηλά 8ετίας ή νέα ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones πάνω από τις 22.600 μονάδες και τον Dax της Φρανκφούρτης πάνω από τις 12.900 μονάδες, το Χ.Α. βολοδέρνει στην εσωστρέφεια, εγκλωβισμένο στα εγγενή προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και τις τράπεζες.

Και βεβαίως, όσο υπάρχει η γενικευμένη σύγχυση για το ποια είναι η πραγματική κεφαλαιακή κατάσταση στις τράπεζες και όσο δεν προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις «καθαρισμού» του χαρτοφυλακίου τους, η αγορά δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά επίπεδο.

Και όλα αυτά, παρ'' ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας συνεχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο ολοένα και περισσότερο, τόσο χρηματιστηριακά, έχοντας καλές αποδόσεις, όσο και επιχειρηματικά όπως έδειξαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 752,44 μονάδες με άνοδο 0,80%, έχοντας κινηθεί μόνιμα σε θετική τροχιά, με χαμηλό στις 747,27 μονάδες (+0,11%) και υψηλό στις 760,39 μονάδες (+1,86%).

Η αξία συναλλαγών όπως προαναφέρθηκε ήταν σημαντικά μειωμένη και στη δεύτερη συνεδρίαση του Οκτώβρη καθώς κατήλθε στα 41,97 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος κατήλθε στα 33,5 εκατ. τεμάχια, με τα 27 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες, που σημαίνει ότι σ'' όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 5,5 εκατ. τεμάχια! Και όλα αυτά, όταν μόνο η Εθνική τις προηγούμενες συνεδριάσεις έκανε όγκους που έφτασαν τα 137 και τα 120 εκατ. τεμάχια!

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τζίρος ήταν στα 58,58 εκατ. ευρώ και όπως καταλαβαίνουμε, σημαντικά μειωμένος από τα 101 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας!

Στις τράπεζες επικράτησε μεικτή εικόνα, ένδειξη της ευρύτερης σύγχυσης αλλά και των διαφόρων «πληροφοριών» που διακινούνται στην αγορά. Ξεχώρισαν θετικά οι Eurobank +4,08%, Εθνική +2,78% και Attica Bank +1,69%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς -1,52% και Alpha Bank -0,64%.  

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, η απουσία πωλητών ώθησε κάποιους τίτλους σε άνοδο, ενώ η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δίνει ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και rotation.

Την καλύτερη εικόνα είχαν οι Τιτάν +4,45%, Jumbo +3,58%, ΟΛΠ +2,90% (καλά αποτελέσματα), Grivalia Properties +2,65%, ΟΠΑΠ +2,05%, Lamda Development +2,07%, ΕΧΑΕ +1,45%, ΔΕΗ +1,03%, ΓΕΚ Τέρνα +1,03% κ.ο.κ. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Coca Cola HBC -1,86%, Ελλάκτωρ -1,92% και Σαράντης -1,99%.

Στο Mid Cap θετικά έκλεισαν τίτλοι όπως Intracom Holdings, MIG, ΕΤΕΧ Άνεμος, Intralot, Ικτίνος, Νηρέας, Υγεία και ΕΛΒΕ.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Frigoglass +12,44%, Φιερατέξ +9,59%, Κέκροψ +9,38%, Έλαστρον +5,22%, Κορδέλλου +4,12%, ΙΑΣΩ +4,05% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καλή, καθώς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που έκλεισαν χαμηλότερα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χ.Α. επανήλθε στο ταμπλό η μετοχή της Πλαστικά Κρήτης, μετά τη θετική εξέλιξη στην απαγωγή του κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η Πλαστικά Κρήτης ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα μέσα Μαρτίου του 2017, όταν και έγινε γνωστή η απαγωγή του επιχειρηματία.

Η μετοχή, «γιόρτασε» την επάνοδό της στο ταμπλό και το αίσιο τέλος στην απαγωγή ενός εκ των μεγαλομετόχων με άνοδο 7,13%, κλείσιμο στα 5,71 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 234 εκατ. ευρώ.