Ανοδικό momentum αλλά εύθραυστο
Αγορές

Ανοδικό momentum αλλά εύθραυστο

Τα εταιρικά κέρδη υποστήριξαν και αυτή την εβδομάδα τις αγορές, με επιστέγασμα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από την εταιρεία - φαινόμενο αλλά και βαρόμετρο για όλον τον τεχνολογικό τομέα.

Η NVIDIA ανακοίνωσε ένα πραγματικά υπέροχο τρίμηνο.

Παρά τον εξαιρετικά υψηλό πήχη της αγοράς, κατάφερε και πάλι να ξεπεράσει τις προσδοκίες τόσο στα κέρδη όσο και στα έσοδα, με προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 6,12 δολάρια έναντι 5,65 δολάρια και έσοδα 26 δισ. δολάρια έναντι 24,69 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street.

Η εταιρεία έδωσε στους επενδυτές όλα όσα ήθελαν να ακούσουν. Υψηλά κέρδη και έσοδα, αλλά και δυνατή μελλοντική καθοδήγηση, συνοδευόμενη με αύξηση μερίσματος και επαναγορές μετοχών αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο τρίμηνο, συν split 1/10, ώστε να έρθει ξανά η τιμή της μετοχής που ξεπέρασε πλέον τα 1.000 δολάρια, εντός των δυνατοτήτων μεγαλύτερου μέρους του επενδυτικού κοινού.

Οι πωλήσεις στην κυριολεξία εκτοξεύτηκαν, καθώς οι Google, Microsoft, Meta, Amazon και το OpenAI συνεχίζουν να αγοράζουν μονάδες επεξεργασίας γραφικών της NVIDIA -GPU- αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι πωλήσεις των data centers αυξήθηκαν κατά 427% από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Η επικεφαλής των οικονομικών, Colette Kress, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι οι πάροχοι cloud που επενδύουν σε τσιπ NVIDIA βλέπουν «άμεση και ισχυρή» απόδοση επένδυσης καθώς «ο πάροχος cloud που ξοδεύει ένα δολάριο σε υλικό NVIDIA μπορεί να το νοικιάσει για πέντε δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια». 

Εδώ ακριβώς εδράζεται και η «μαγική» δύναμη της Nvidia που εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα τις πωλήσεις, ενισχύοντας τη μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, τη στιγμή που η Wall ήταν ακόμα «μουδιασμένη» από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, των οποίων το μήνυμα ήταν «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Ήδη η Goldman αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed από τον Ιούλιο για τον Σεπτέμβριο, ενώ  και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, προκάλεσαν  προβληματισμούς. 

Τα μακροοικονομικά στοιχεία ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων

Προβληματισμούς προκάλεσαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τους δείκτες PMI, καθώς έβαλαν και αυτά το «λιθαράκι» τους για τον περιορισμό της πιθανότητας για μια δυνατή μείωση των επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες έναντι εκτίμησης 49,9 και έναντι των 50 μονάδων του Απριλίου, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα της οικονομίας. 

Ο δείκτης υπηρεσιών PMI ανήλθε σε υψηλό 54,8 μονάδων έναντι εκτίμησης 51,2 μονάδων και 51,3 μονάδων τον μήνα του Απριλίου. 

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης μεταποίησης PMI μπορεί να παρουσίασε μεν τον Μάιο αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις 47,4 μονάδες και να ανήλθε σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2023, παρέμεινε όμως κάτω από τις 50 μονάδες, κάτι που καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα. Ο δείκτης υπηρεσιών PMI όμως, διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 53,3 μονάδες, παραμένοντας σε ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Περνώντας και πάλι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών διατήρησαν επίσης τους αυξητικούς ρυθμούς για τρίτο μήνα, σε επίπεδα μάλιστα που ξεπέρασαν αισθητά και τις προσδοκίες της αγοράς. Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,7%, επιβραδύνοντας μεν ελαφρώς από το +0,8% του Μαρτίου, αλλά ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για πτώση στο -0,5%. 

Στο ακόμα πιο στενό μέτρο των δομικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών - εξαιρεί τις μεταφορές και τον τομέα της άμυνας - καταγράφηκε επίσης αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά τη μείωση 0,1% του περασμένου μήνα.

Αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν συνηγόρησαν υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων, καθώς οι αριθμοί των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σηματοδότησαν ότι η όποια εξασθένηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει ανακοπεί.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι επίσης χαρακτηριστική του κλίματος που έχει αρχίσει να ωριμάζει στην αγορά όσον αφορά τις προσδοκίες για τα επιτόκια. 

Βλέπετε, η διαφαινόμενη περαιτέρω χρονική απομάκρυνση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed επηρεάζει ανοδικά τις αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των μετοχικών αγορών και φυσικά υποστηρίζει το δολάριο.

Άλλο ένα στοιχείο προβληματισμού της επενδυτικής κοινότητας είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών που ανακοινώνονται από τους κολοσσούς της Wall Street συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά, εντούτοις οι insiders, ήτοι οι μεγαλομέτοχοι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα υψηλόβαθμα στελέχη, εδώ και δύο μήνες είναι από την πλευρά των πωλητών. 

Βέβαια, όσοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτή τη συνθήκη θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και τους φορολογικούς λόγους που μπορεί να οδηγεί το χέρι των insiders προς τις πωλήσεις.

Γεωπολιτικό κρεσέντο

Με δύο γεωπολιτικά μέτωπα εν ενεργεία, κανείς συνετός επενδυτής δεν αισθάνεται άνετα με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες η Κίνα στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-Τι- Ι ότι ωθεί το νησί προς «τον πόλεμο», ούτε με τις απειλές να ενισχύσει τα αντίμετρα κατά τη δεύτερη ημέρα των μεγάλης έκτασης στρατιωτικών γυμνασίων της, λίγες ημέρες μόλις μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Ταϊβάν.

«Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο επικεφαλής της περιφέρειας της Ταϊβάν έθεσε σοβαρά υπό αμφισβήτηση την αρχή της μίας και μόνης Κίνας ....γεγονός που ωθεί τους συμπατριώτες μας της Ταϊβάν σε μια ριψοκίνδυνη κατάσταση πολέμου και κινδύνου» ήταν τα ακριβή λόγια της ανακοίνωσης του υπουργείου δια στόματος Γου Τσιάν.

Χθες να υπενθυμίσουμε ότι κινεζικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν Ταϊβάν, στα πλαίσια των στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας, στα οποία συμμετέχουν και οι δυνάμεις του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και οι μονάδες πυραυλικών δυνάμεων.

Ο σκοπός; Όπως δήλωσε χθες ο Λι Σι, εκπρόσωπος της διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, η Κίνα στοχεύει «Nα δοκιμαστούν οι δυνατότητες κατάληψης της εξουσίας στη νήσο, εξαπόλυσης κοινών πληγμάτων και επιβολής ελέγχου σε περιοχές κλειδιά».

Η Κίνα προφανώς και επέλεξε να εκλάβει την ομιλία του νέου Προέδρου της Ταϊβάν ως αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και απειλεί με «αντίποινα», παρουσιάζοντας μάλιστα στην κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV τα στρατιωτικά γυμνάσια ως «αυστηρή τιμωρία» των «αυτονομιστών», διαμηνύοντας πως θα καταλήξουν «πνιγμένοι στο αίμα»(!). 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.