Σε θετικούς ρυθμούς κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνα για τις εμπορικές τους σχέσεις αντισταθμίστηκε από τα καθησυχαστικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε και 0,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγουμένου έτους, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις και αποφεύγοντας - έστω και οριακά - την ύφεση.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit στη Γερμανίας κατέγραψε υψηλό πέντε μηνών στις 43,8 μονάδες το Νοέμβριο από τις 42,1 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβρη, παρόλο που δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για 42,8 μονάδες που είχαν εκφράσει αναλυτές σε δημοσκόπηση της WSJ.
Σε αυτό το κλίμα πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,44% και κινείται στις 404 μονάδες, με τον ευαίσθητο σε θέματα εμπορίου τομέα των πρώτων υλών να ηγείται των κερδών με άνοδο πάνω από 1%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,24% στις 13.169 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,3% στις 5.898 μονάδες, ενώ την καλύτερη επίδοση της ημέρας την εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,13% στις 7.319 μονάδες.
Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι δείκτες της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει κέρδη 0,2% στις 23.325 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,5% στις 9.261 μονάδες.
Στο ζήτημα των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, με την ένταση να έχει αναζωπυρωθεί την τελευταία εβδομάδα μετά τα ψηφίσματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ τα οποία καταδίκασε το Πεκίνο.
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να υπογραφεί το σύντομότερο η καταρχήν συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα διστάσει» να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο, παρότι υπενθύμισε ότι δεν τον άρχισε η χώρα του και επέμεινε πως το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να τερματιστεί.
«Θέλουμε να εργαστούμε για να συναφθεί καταρχήν συμφωνία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της σχέσης μεταξύ ίσων», σημείωσε ο Σι απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Νέο Οικονομικό Φόρουμ.
