Ανοδικά οι ευρωαγορές, εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα

Ανοδικά οι ευρωαγορές, εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα

Κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας αλλά και μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται 2,7%.

H εντολή της Ουάσιγκτον χτες στο Πεκίνο να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον κλιμακώνει και άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, εγείροντας φόβους για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εξέλιξη αυτή στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Επίσης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον εν μέσω κατηγοριών περί κατασκοπείας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

ΕΠίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα σε ολομέλεια τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σ' αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,75% και διαμορφώνεται στις 13.201 μονάδες και ο γαλλικός CAC 0,92% στις 5.082 μονάδες. 

Η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 8% το 2021, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός  Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λεμέρ ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδά της από το 2022.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,99% και βρίσκεται στις 6.268 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 20.660 μονάδες με κέρδη 0,29%. 

Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε επιπλέον δαπάνες ύψους 25 δισ. ευρώ, την τρίτη ένεση ρευστότητας από την έναρξη της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της. Το νέο πακέτο τόνωσης απαιτεί επιπλέον δανεισμό και οδηγεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2020 στο 11,9% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο του 10,4% που είχε οριστεί τον Απρίλιο και κατά πολύ το 1,6% που είχε παρουσιάσει η Ιταλία το 2019, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 12 χρόνια.

Τέλος, ο ισπανικός IBEX σημειώνει κέρδη 0,55% και διαμορφώνεται στις 7.431 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ανακοίνωσε σήμερα ότι εμφάνισε ζημιές 1,68 δισ. ευρώ και αναμένει μειωμένα έσοδα, προ φόρων και τόκων, για το 2020. Ανέφερε ότι τα μέτρα περιορισμού των δαπανών που έχει λάβει βοήθησαν να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα σε όλο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.