Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τα στοιχεία του πληθωρισμού

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τα στοιχεία του πληθωρισμού

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές δέχτηκαν θετικά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, ενώ ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο με φόντο τη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερος από το 2,7% που ανέμεναν οι αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,55%, σε νέο υψηλό 10 εβδομάδων μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο του 4%. Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου για τη Γαλλία, που δημοσιεύθηκαν επίσης την Πέμπτη, αντανακλούν πτώση 0,1%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,30%, στις 16.215,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC με άνοδο 0,59% στις 7.310,77 μονάδες και ο βρετανικός FTSE στις 7.453,71 μονάδες, με κέρδη 0,41%.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν τελευταία κατά περίπου 1,6%, με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί περικοπή της παραγωγής,

Στην επικείμενη συνάντηση, οποία θα συμμετάσχουν μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Υπό το βλέμμα των παραπάνω εξελίξεων τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,77% στα 84,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 1,88% στα 79,32 δολάρια το βαρέλι.