Ρεκόρ πώλησης για «το ειδύλλιο» του Μόραλη στο Παρίσι

Ρεκόρ πώλησης για «το ειδύλλιο» του Μόραλη στο Παρίσι

Μεγάλη βραδιά για την ελληνική τέχνη στο Παρίσι (22/11), καθώς στο Greek Sale του οίκου Bonhams σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα των «Art Expertise» σημειώθηκαν υψηλές τιμές και πωλήθηκε το 82% των έργων μετά από έντονο bidding που διήρκησε πάνω από πέντε ώρες.

Κορυφαίο έργο αναδείχθηκε «το Ειδύλλιο» (La Romance, κεντρική φωτογραφία) του Γιάννη Μόραλη με 661.000 ευρώ που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Η άλλη μνημειακή σύνθεση του ζωγράφου με τίτλο «Η Άνοιξη» ξεπέρασε τις190.000 ευρώ.

Γιάννης Μόραλης, «Η Άνοιξη»

Δεύτερη στη δεκάδα των έργων με την πιο υψηλή ζήτηση ακολουθεί «η νεαρή λουόμενη» του Νικηφόρου Λύτρα, σημαντικό έργο της σχολής του Μονάχου με 280.000 ευρώ.

Νκηφόρος Λύτρας, «Η νεαρή λουόμενη»

Ο «Ντομινίκ» του Γιάννη Τσαρούχη εξαπλασίασε την αρχική εκτίμηση φτάνοντας τις 230.000 ευρώ (τιμή η οποία αποτελεί νέο ρεκόρ του καλλιτέχνη σε χαρτί) και το «Γύρω από την Ακρόπολη» του Κωνσταντίνου Παρθένη που είχε εκτεθεί στο Σαλόν του Παρισιού το 1910 άλλαξε χέρια για 230.000 ευρώ.

Γιάννης Τσαρούχης, «Ντομινίκ»

 

Κωνσταντίνος Παρθένης, «Γύρω από την Ακρόπολη»

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Αποτελούν συνέχεια της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών και απόδειξη της δυναμικής παρουσίας της ελληνικής τέχνης στη διεθνή σκηνή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους παλιούς και νέους συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι απέκτησαν σημαντικά έργα που έχουν τη δύναμη να συγκινούν και να εμπνέουν».

Σπουδαίες επιδόσεις σημείωσαν επίσης τα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου, του Σπύρου Βασιλείου, του Γιάννη Γαΐτη καθώς και του πρόσφατα χαμένου Αλέκου Φασιανού.

Έργο του Νίκου Εγγονόπουλου