Πέντε ζωγραφικές επιλογές από τη δημοπρασία του Λούδου

Πέντε ζωγραφικές επιλογές από τη δημοπρασία του Λούδου

Στο ξενοδοχείο Athens Gate (Λεωφ. Συγγρού 10), ακριβώς απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Loudos» τη δημοπρασία του με έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών, πολυτελή ρολόγια και κοσμήματα, καθώς και συλλεκτικά αντικείμενα και βιβλία με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν.  

Στην κατηγορία της ζωγραφικής, το βλέμμα μας ανοίγει ο λαχνός 6 με το έργο της Όπυς Ζούνη και τίτλο «Σπίτι στο χωράφι». Η σημαντική εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στον τόπο μας το είχε παρουσιάσει στην αίθουσα «Εικαστικός Κύκλος» και στον ομώνυμο κατάλογο που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης το 2007 («Με Λογισμό και μ’ όνειρο»). Λίγους μήνες μετά η σημαντική δημιουργός έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή, ηρωική μάχη με τον καρκίνο.

Το πλούσιο έργο της Ζούνη την κρατά ζωντανή στη συλλογική μνήμη κι εξακολουθεί να καθοδηγεί το βλέμμα μας επάνω στην αισθητική της γεωμετρίας.

Έργο της Όπυς Ζούνη (70x100 εκ.) αρχική τιμή 2.000 ευρώ

Άλλη σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με έργο στη ζωγραφική, στη χαρακτική, αλλά και στη λογοτεχνία, υπήρξε ο Ράλλης Κοψίδης που «έφυγε» από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 81 χρόνων. «Ακούραστος περιπατητής, λιτότατος (πενιχρός την περιβολήν) πραγματοποίησε με τη γυναίκα του Μαρία που του παραστάθηκε ηρωικά και στα στερνά του χρόνια περίλαμπρες εκδρομές σε απρόσιτα μοναστήρια, σε αρχαίες λίμνες, σε προϊστορικούς οικισμούς, μαζεύοντας σπασμένα γυαλιά, πέτρες, βότσαλα, κεραμικά – που θα μεταμορφώνονταν στη συνέχεια στους πίνακές του με τα βουνά της Λήμνου (τα κάστρα, τα ακτινοβόλα γυναικεία πρόσωπα, που τα παράστεκαν από μακριά, παλιές σπασμένες παιδικές κούκλες) ή στα εκλεκτικά ψηφιδωτά με τα όποια κοσμούσε τη αυλή του σπιτιού του στην Πάρο» μνημονεύει στην «Κ» ο ωραίος συγγραφέας και στενός του φίλος, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος. Το άτιτλο γυναικείο πορτρέτο (λαχνός 17) εκτιμάται από τον οίκο σε τιμή ευκαιρίας.

Έργο του Ράλλη Κοψίδη (27x40 εκ.) αρχική τιμή 600 ευρώ

Σε χαμηλή τιμή βγαίνει και το πορτρέτο ενός Υδραίου αστού (λαχνός 65) από άγνωστο ζωγράφο. Υπογεγραμμένο στα ελληνικά και με ημερομηνία 1839, αυτό το λάδι έχει διάσταση 38x32 εκ. Σύμφωνα με τον οίκο, η επιφάνεια του καμβά έχει καθαριστεί και κάποια φθορά έχει αποκατασταθεί.

Πορτρέτο Υδραίου, εκτιμώμενη τιμή 700 έως 1000 ευρώ

Στις ευκαιρίες της πώλησης συναντούμε ένα πανέμορφο ζευγάρι με την υπογραφή του Γιώργου Σταθόπουλου (λαχνός 11). Μόλις 300 ευρώ είναι η αρχική τιμή του έργου που χρονολογείται το 1989, αλλά η μαστοριά του πηγαίνει πολύ πίσω, στους ανώνυμους καλλιτέχνες της αρχαιότητας απ’ όπου ο Σταθόπουλος αντλεί διδάγματα.

Γιώργος Σταθόπουλος «Ζεύγος» (1989), 300 ευρώ

Σε πολύ καλή κατάσταση και σε χαριστική τιμή εκκίνησης (μόλις 100 ευρώ) βρίσκουμε ένα σετ από μια στάμνα κρασιού και δύο ποτήρια με την υπογραφή του αγέραστου Μποστ (λαχνός 131, παρακάτω φωτογραφία).

Η επιλογή της στήλης είναι ένα τοπίο της Αναβύσσου (λαχνός 27) από το χέρι του αλησμόνητου Πάνου Φειδάκη (κεντρική φωτογραφία). Ο σημαντικός Αιγιώτης ζωγράφος έφυγε από τη ζωή στην Ανάβυσσο την άνοιξη του 2003, σε ηλικία μόλις 46 χρόνων.

Η Ανάβυσσος του Πάνου Φειδάκη

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί ζωντανά το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου στις 19:00. Δείτε όλα τα προσφερόμενα έργα και αντικείμενα εδώ.