Δημοπρατείται πίνακας του Κλιμτ που βρέθηκε έπειτα από έναν αιώνα

Δημοπρατείται πίνακας του Κλιμτ που βρέθηκε έπειτα από έναν αιώνα

Σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια (42 εκατομμύρια λίρες) εκτιμάται η αξία του πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ, με τίτλο «Portrait of Fraulein Lieser» που βρέθηκε έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα. Ο πίνακας, ο οποίος πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο «im Kinsky» στις 24 Απριλίου, ανήκε στην οικογένεια Lieser, οι οποίοι ήταν εύποροι Εβραίοι βιομήχανοι που ζούσαν στη Βιέννη, και εκτέθηκε για τελευταία φορά, δημόσια, το 1925.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ήταν η πορεία του πίνακα μεταξύ 1925 και 1960, διάστημα από το οποίο (σ.σ δεκαετία του '60) η οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών κατείχε τον πίνακα. Ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως σημείωσε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ένας δικηγόρος που ασχολείται επί θεμάτων τέχνης.

«Ένας πίνακας τέτοιας σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου, σύμφωνα με το BBC.

Δημοπρασία

Γκούσταφ Κλιμτ, Πορτραίτο της Fraulein Lieser

Σύμφωνα με το BBC, η δημοπρασία θα γίνει για λογαριασμό των ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Lieser. Της δημοπρασίας θα προηγηθεί έκθεση του πίνακα σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Γερμανίας και του Χονγκ Κονγκ.

Υπενθυμίζεται ότι έργα φιλοτεχνημένα από τον Κλιμτ έχουν δημοπρατηθεί στο παρελθόν για πολλά εκατομμύρια. Το έργο του «Lady with a Fan» πωλήθηκε τον Ιούνιο για 85,3 εκατομμύρια λίρες, καθιστώντας το, το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη