Φάε το φαΐ σου γιατί θα φωνάξω τον Κυριάκο…

Φάε το φαΐ σου γιατί θα φωνάξω τον Κυριάκο…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην είναι κρυφός θαυμαστής μιας «δίκαιης σοσιαλιστικής κοινωνίας». Κάποιοι προκάτοχοί του ήταν. Ο Μητσοτάκης φαίνεται να είναι βέβαιος για το μοντέλο ανάπτυξης του δυτικού κόσμου. Παλαιότεροι ηγέτες της Κεντροδεξιάς αμφέβαλαν και δημοσίως.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ξεκάθαρα φιλελεύθερος και πιστός οπαδός της αστικής δημοκρατίας. Άλλοι νεοδημοκράτες στο παρελθόν διατύπωναν ενστάσεις για την λειτουργία αυτού του πολιτεύματος…

Επιπλέον, είναι πεπεισμένος για την ανάγκη εξωστρέφειας της χώρας, για την χρησιμότητα της ελεύθερης αγοράς, για την διευκόλυνση των επενδύσεων, για την παραγωγή πλούτου, για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις νέες επιχειρήσεις, για την ψηφιακή επανάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Για την απελευθέρωση της Παιδείας και του παραγωγικού ρόλου του Δημοσίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σίγουρα ο πιο επικίνδυνος υποψήφιος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης! Γιατί αν πραγματοποιήσει όσα σκέπτεται να κάνει – αυτή είναι άλλη συζήτηση- θα διαλύσει τα πάντα στη χώρα. Τα πελατειακά δίκτυα, τις αργομισθίες, την κομματοκρατία στα πανεπιστήμια, την γραφειοκρατία, τον συγκεντρωτισμό και τον παθογενή προστατευτισμό του ελληνικού κράτους.

Όλα αυτά δηλαδή, που συντηρούν την μιζέρια της χώρας και την καθιστούν έναν διαχρονικό επαίτη των ξένων συμφερόντων. Από την άλλη όμως, όλα αυτά που σιτίζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιληπτό ότι καταδικάζουν τα μέλη της σε μία σύγχρονη «προλεταριοποίηση».

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου και διαμορφώνεται το μετεκλογικό προφίλ του προέδρου της ΝΔ: θα καταργήσει το δώρο Πάσχα, δεν θέλει την 13η σύνταξη, δεν μπορεί να ακούει για επιδόματα, θα επιβάλει  επταήμερο εργασίας αντί για πενθήμερο.

Λίγο πολύ, αυτή είναι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του, τώρα. Μπορεί επομένως, να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί πριν τις εθνικές εκλογές.

Είναι βέβαιο ότι  «μπαμπούλας» Κυριάκος θα γίνεται  πιο άγριος και αιμοσταγής, όσο πλησιάζει ο χρόνος της κρίσης για την κυβέρνηση. Γιατί ξέρουν καλά ότι δεν απευθύνονται μόνο στον αριστερόστροφο ψηφοφόρο αλλά και σε κάθε άλλον Έλληνα που έχει εθιστεί στην ηθική του κρατισμού, για δεκαετίες. Το σκιάχτρο του Κυριάκου δεν πρόκειται να φοβίσει μόνο τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ήδη σε αποδρομή αλλά και πολλούς από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της ΝΔ που είχαν συνηθίσει σε ένα κόμμα με διαφορετική φιλοσοφία, τα προηγούμενα χρόνια.

Εκεί λοιπόν, βρίσκεται ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μητσοτάκη. Να καταφέρει να πείσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί για την αναγκαία στροφή της κοινωνίας και της οικονομίας στην πραγματική ανάπτυξη και στην ελεύθερη αγορά. Να πείσει τον παππού ότι πρέπει να σκεφτεί τον εγγονό του, τον δημόσιο υπάλληλο ότι η αξιολόγηση θα τον ωφελήσει, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη ότι υπάρχουν τρόποι να παράγει πλούτο χωρίς τις εξαρτήσεις του παρελθόντος.

Πως θα το πετύχει αυτό; Μόνο αν παρουσιάσει ένα σοβαρό κράτος δικαίου, εμπιστοσύνης, πρόνοιας και αξιοκρατίας. Με συγκεκριμένα δείγματα και αριθμούς. Με εικόνες και περιπτώσεις. Με απλό και κατανοητό λόγο.

Ο Κυριάκος οφείλει να απομυθοποιήσει την εικόνα του δαίμονα που του επιφυλάσσουν οι «καλλιτέχνες» του λαϊκισμού. Να ξυπνήσει συνειδήσεις και να σκοτώσει τον διπρόσωπο «φύλακα άγγελο» του κρατισμού. Πριν πάρει την εξουσία. Πριν από τις εκλογές. Και πριν απλωθεί η «επιδημία» της προπαγάνδας σε ολόκληρο  το εκλογικό σώμα.