Black Box: Τα φθινοπωρινά...«μυστήρια» των τραπεζικών μετοχών

Βλέποντας τις αποδόσεις του τελευταίου μήνα, η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει αλλάξει αρκετά κατά το τελευταίο διάστημα διόρθωσης της αγοράς. Οι επενδυτές δεν κερδίζουν, αλλά δεν χάνουν τόσα πολλά συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά καθώς οι απώλειες του κλάδου από τις αρχές Σεπτεμβρίου περιορίζονται στο -3,95% έναντι 6,26% του Γενικού Δείκτη και πτώσης 5,38% για τον FTSE Large Cap.

Θα μπορούσε αυτό το «κράτημα» των τραπεζών να σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό για το μέλλον; Το χέρι μας στη φωτιά δεν το βάζουμε, αλλά η στήλη έχει πέντε - έξι πράγματα να επισημάνει που ίσως δικαιολογούν την -μέχρι σήμερα- καλύτερη συμπεριφορά του κλάδου.

-Πρώτον οι περισσότερες τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αισθάνονται πιο ασφαλείς αλλά και να υποστηρίζουν τις θέσεις τους στις πρόσφατες τιμές.

-Δεύτερον ακόμη και αν τους επόμενους μήνες δούμε κι άλλες αυξήσεις κεφαλαίου στον κλάδο, αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε υψηλότερες αποτιμήσεις από τις σημερινές για να πετύχουν, και τούτος είναι ένας επιπλέον παράγοντας για να «προστατευτούν» οι αποτιμήσεις.

-Τρίτον, πολλά ξένα funds έχουν αρχίσει να αλλάζουν οπτική για τον κλάδο μεσοπρόθεσμα, διαπιστώνοντας ότι ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων και εξυγίανσης των ισολογισμών, τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς προς τον στόχο μονοψήφιων επιπέδων τη χρονιά που έρχεται. Υπάρχει φυσικά το μειονέκτημα του αναβαλλόμενου φόρου που για την ώρα κρύβεται κάτω από το χαλί και θα απαιτήσει νέα κεφάλαια για να αντιμετωπιστεί στο μέλλον.

-Τέταρτον, στην ευρύτερη αγορά οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν γίνει αυτό που λέμε «απαιτητικές», οπότε ένα μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων βρίσκει πιο εύκολα διέξοδο στον τραπεζικό κλάδο, χτίζοντας σταδιακά θέσεις για την επόμενη μέρα.

-Πέμπτον, βλέπουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει σταδιακά στο core business του, που είναι η δανειοδότηση καταναλωτών και επιχειρήσεων. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη καμιά ορατή έκρηξη χορηγήσεων, ωστόσο είχαμε χρόνια να δούμε διαφημίσεις στην τηλεόραση για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Μια σταθερά ανοδική πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε λειτουργική κερδοφορία τον κλάδο, πολύ δε περισσότερο τώρα που θα ξεκινήσουν οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο οι τράπεζες θα έχουν διπλά σημαίνοντα ρόλο καθώς αφενός θα δίνουν δικά τους δάνεια, αφετέρου δάνεια μέσω του ταμείου.

-Έκτον, παρά τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, οι καταθέσεις αυξάνονται σταθερά και υπερβαίνουν πλέον τα 173 δισ. ευρώ, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει ανακάμψει.

Είπαμε, το χέρι μας στη φωτιά δεν θα το βάλουμε αν ο τραπεζικός αρχίζει σιγά - σιγά να αλλάζει ρότα και οι επενδυτές οπτική. Αλλά την επισήμανση την κάνουμε για να καταγράψουμε μια μικρή αλλαγή που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας.

---

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται από την αγορά τόσο το αποψινό conference call για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όσο κυρίως το αυριανό investor day που διοργανώνει μεταξύ 15.30 και 17.30 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τη στρατηγική του ομίλου. Το ειδικό βάρος των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή είναι μεγάλο στο Χ.Α και κάθε update στρατηγικής από τον ηγέτη στις ΑΠΕ, τις κατασκευές και τις παραχωρήσεις παίζει σημαντικό ρόλο. Πιθανόν, την Τρίτη η διοίκηση θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και τις επόμενες κινήσεις της αναφορικά με το Καζίνο Ελληνικού.

---
Ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας της ΔΕΗ. Δεν είναι μόνο ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και να γράφονται υποτιθέμενες τιμές για την ΑΜΚ ανεβοκατεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αποτίμηση, αλλά ότι έχουμε μπροστά μας τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 19/10 την οποία η αγορά περιμένει για να μάθει τόσο αν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο που θα γίνει η ΑΜΚ, όσο και περισσότερες λεπτομέρειες για τον καθορισμό της τιμής. Το βέβαιο είναι πως η αύξηση κεφαλαίου θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα καθώς το στοίχημα ότι η ΔΕΗ θα είναι σε μερικά χρόνια μια εντελώς διαφορετική εταιρεία με σημαντικά μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της σημερινής, το έχουν πιστέψει πολλοί.

---

Μπορεί μέσα στη φούρια να μην το έχουμε καταλάβει, αλλά η μεγάλη πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις έχει ανοίξει όπως θα διαβάσετε αναλυτικά στη συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη στο liberal.

Από τις καινοτομίες του Σχεδίου είναι πως δεν θα είναι πια ούτε στο χέρι κανενός υπουργού ή δημόσιου υπαλλήλου η δουλειά της μελέτης και της έγκρισης των δανειοδοτήσεων, αλλά μόνο των τραπεζών και των ειδικών ελεγκτών που εμπλέκονται. Εξ ου και το μεγάλο στοίχημα είναι κάθε δάνειο να εκταμιεύεται εντός τεσσάρων μηνών το αργότερο ώστε οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου και οι επενδύσεις να τρέξουν γρήγορα. 

Η δυνατότητα δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τα κίνητρα εξαγορών – συγχωνεύσεων και συνεργασιών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο Σταϊκούρα – Σκυλακάκη το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Η μείωση φόρου κατά 30% για μια τριετία στις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να συνενωθούν ή να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο ώστε αφενός να δούμε επιχειρήσεις να μεγαλώνουν αποκτώντας πρόσβαση με καλύτερους όρους σε χρηματοδοτήσεις, και αφετέρου να στραφούν στη «λευκή οικονομία».

---

Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ήδη κοστίσει πάνω από 6% σε σύγκριση με τα υψηλά της ισοτιμίας στα 1,235 που είχε βρεθεί στις αρχές του 2021, με το ευρώ να υποχωρεί μέχρι τα 1,1562. Παρά τα δυνητικά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται διεθνώς, καθώς και στον τουρισμό, το χαμηλό ευρώ αποδυναμώνει το εισόδημα των ευρωπαίων καταναλωτών, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα και σε πολλά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες.

---

Με ανεκτέλεστο 1,8 δισ.ευρώ η αγορά εκτιμά πως οι ζημιές του ομίλου Intracom είναι παροδικές. Όπως πληροφορείται η στήλη, οι προοπτικές ολικής επαναφοράς του ομίλου στις βασικές του δραστηριότητες, έχουν τραβήξει τα βλέμματα επενδυτών και funds του εξωτερικού. Η Intrasoft Φαίνεται πως αποτελεί την εταιρεία «μοχλό» της ψηφιακής και τεχνολογικής μετάβασης στη χώρα μας, η Intrakat  περνά στην επόμενη μέρα με σημαντικές επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και η Ιntracom Defence να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα funds θέλουν να μπουν σε projects.

---

Δύο είναι οι στόχοι της ΕΛΙΝΟΙΛ για το β’εξάμηνο. Ο πρώτος είναι η επέκταση του δικτύου της σε στοχευμένα σημεία. Ο δεύτερος είναι να εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της σε ό,τι αφορά στο συμβατικό καύσιμο. Ο προβληματισμός της διοίκησης της εισηγμένης έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, το κόστος του οποίου θα αυξηθεί. Επομένως, ίσως υπάρξει διαταραχή της ζήτησης, ενώ ο δεύτερος προβληματισμός είναι πως ως πάροχος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και εκεί μπορεί να παρατηρηθεί κάμψη της ζήτησης, εξαιτίας των αυξήσεων. Η εταιρεία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και την προβληματίζουν τα ίδια ζητήματα με το σύνολο της ενεργειακής αγοράς.

---

Αύξηση κύκλου εργασιών 27% στα 114,6 εκατ.ευρώ και εκτίναξη κερδών στα 7,8 εκατ.ευρώ το εξάμηνο του 2021, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημείωσε ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών. Η είδηση όμως κρύβεται στο ότι η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό σχέδιο 50 εκατ. ευρώ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές επεκτάσεις στα νοσοκομεία του ομίλου. Η ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, ερευνητικού προσωπικού, εκπαιδευτικού κέντρου και σχολής νοσηλευτικής,    στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει.

---

Τρεις είναι οι λόγοι που ο όμιλος ΕΛΒΕ κατέγραψε σημαντική αύξηση κερδών 43,24% το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 1,8 εκατ.ευρώ. Πρώτον, τα έσοδα από τις δραστηριότητες ΑΠΕ. Ο δεύτερος είναι οι αυξημένες πωλήσεις προμήθειες στολών εργασίας. Ο τρίτος λόγος είναι πως τα μέσα ατομικής προστασίας είχαν σημαντική ζήτηση. Εν ολίγοις,ο όμιλος όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά βελτίωσε σημαντικά την κερδοφορίας της.

---

Ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα σκάσει η ΚΡΕ.ΚΑ. Η εταιρεία συνεχίζει να είναι ζημιογόνα, ο ελεγκτής εκφράζει ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, με τις διαταγές πληρωμής εις βάρος της εταιρείας να έχουν φτάσει τα 11,6 εκατ.ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων, κατά ποσό €27,8 εκατ.ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά. Όλες οι ελπίδες της εταιρείας βρίσκονται πάνω στην αίτηση για ρύθμιση των οφειλών που έχει καταθέσει στην DoValue.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.