Black Box: Ποιος νοιάζεται για τους 1,5 εκατομμύρια μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου;

Η έξοδος εισηγμένων εταιρειών από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται. Κάποιες από αυτές παίρνουν την άγουσα, μέσω διαγραφής μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να τηρούν του κανόνες που διέπουν τις εισηγμένες εταιρείες. Τέτοιες μετοχές ήταν για παράδειγμα ο Τηλέτυπος , η Βωβός, η Πετζετάκις, η Κλωνάτεξ, και πολλές άλλες.

Κάποιες άλλες εταιρείες, αποχωρούν από το χρηματιστήριο διότι εξαγοράζονται από Private Equity Funds, που δεν επιθυμούν οι μετοχές να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, όπως για παράδειγμα η Forthnet, o όμιλος Υγεία, η Vοdafone, η Νηρεύς, η Σελόντα και άλλες.

Υπάρχουν και άλλες μετοχές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Newsphone που οι μεγαλομέτοχοι, βγάζουν την μετοχή από το ταμπλό, σε ένα τίμημα που ενώ προσδιορίζεται από τους συμβούλους ως «δίκαιο», προκαλεί σημαντικές ζημίες στους μικρομετόχους οι οποίοι επί χρόνια διακρατούσαν τις θέσεις τους και ανέμεναν την ανάκαμψη.

Είναι κοινό μυστικό πως αρκετοί μεγαλομέτοχοι αγοράζουν και αυξάνουν τα ποσοστά τους όταν οι μετοχές των εταιρειών τους πέφτουν, με απώτερο σκοπό να μαζέψουν τα χαρτιά φτηνά και να διαβούν από την μέσα πλευρά την πόρτα της Λεωφόρου Αθηνών.

Με δυο λόγια σε κάθε μια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και πολλές πολλές ακόμη στο ταμπλό, οι μικρομέτοχοι είναι όμηροι στα χέρια των μεγαλομετόχων που εκμεταλλεύονται το πλειοψηφικό πακέτο τους, των private equity funds που κάνoυν υποχρεωτικό squeeze out (υποχρεωτική έξοδος εφόσον συγκεντρωθεί το 95%) στους άλλους μετόχους, αλλά και των μεγαλομετόχων και διοικήσεων που αφού έχουν απομυζήσει τις εταιρείες, τις «σκάνε».

Που μπορεί να οδηγηθεί ένα χρηματιστήριο που αριθμεί 82 απώλειες μέσα σε 5 χρόνια; Που μπορεί να οδηγηθεί ένα χρηματιστήριο που στηρίζεται σε όλες και όλες σε 35 εταιρείες; Που μπορεί να οδηγηθεί ένα χρηματιστήριο, στο οποίο η πλειονότητα των μικροεπενδυτών μένει συχνά με τον μουτζούρη στο χέρι;

Το ερώτημα είναι ρητορικό. Την απάντηση την έχουν αντιληφθεί όσοι επέλεξαν ή υποχρεώθηκαν να γίνουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται την τελευταία 2ετία.

Αν η χρηματιστηριακή αγορά θέλει πίσω τους 1,5 εκατομμύριο «μικροεπενδυτές» των 1000, των 5.000, των 10.000 των 100.000 ευρώ ή των 200.000 ευρώ, κάτι πρέπει να γίνει. Να ληφθούν πρωτοβουλίες. Να δοθούν κίνητρα. Ίσως και να αλλάξουν κάποιοι νόμοι που τελικά να προστατεύουν τα συμφέροντά τους απέναντι σε εκείνα των μεγαλομετόχων.

Να συμφωνήσουμε πως η χρηματιστηριακή αγορά είναι ελεύθερη. Αλλά όταν χειραγωγείται προς το συμφέρον των ολίγων, οι Αρχές οφείλουν να διορθώνουν τα λάθη.

Οι μικροπενδυτές ήταν πάντα οι αιμοδότες της χρηματιστηριακής αγοράς. Με τις τοποθετήσεις σε μετοχές , με τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, με την εμπιστοσύνη τους στις εταιρείες.

Όλα αυτά τα χρόνια, άλλοι κέρδισαν, άλλοι έχασαν λεφτά. Οι περισσότεροι τα παράτησαν, αλλά στο σύνολό τους αποτελούν ακόμη και σήμερα τη συντριπτική πλειονότητα των κωδικών.

Ας ενδιαφερθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αυτούς. Ιδέες υπάρχουν και έχουν πέσει στο τραπέζι για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα «χιλιάρικα» που είναι διάσπαρτα σε εκατομμύρια κωδικούς.

---

Τέτοιο deal αντίστοιχο με της τράπεζας Πειραιώς που συμφώνησε για την μετακόμιση των γραφείων της στο Ελληνικό, δεν έχει υπάρξει ξανά. Όχι η Πειραιώς δεν θα κάνει τον εργολάβο για να χτίσει τα νέα της κτίρια. Θα πάρει τα γραφεία της με το κλειδί στο χέρι, και από τη μέρα που θα μπει μέσα, θα έχει σημαντικά λειτουργικά οφέλη καθώς 18 διάσπαρτες εγκαταστάσεις θα στεγάζονται σε έναν ενιαίο χώρο. Η εξοικονόμηση της τράπεζας με την κίνηση αυτή εκτιμάται σε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

---

Από σήμερα 21 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών του ομολόγου της Prodea στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου. Τα έσοδα από τη Δημόσια Προσφορά από την έκδοση του ομολογιακού δανείου ανέρχονται σε 300 εκατ.ε υρώ, κάτι που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αναπτυξιακή δυναμική της εισηγμένης. Τουλάχιστον 236 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, που συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τις πράσινες επενδύσεις που σχεδιάζει η εισηγμένη.

---

Για όσους παρακολουθούν τις Δημόσιες Εγγραφές στο εξωτερικό η εταιρία Zegna ετοιμάζει την είσοδο της στις Αγορές. Η Δημόσια Εγγραφή θα γίνει δευτερογενώς μέσω της απόκτησης ενός επενδυτικού οχήματος στο οποίο η Zegna θα έχει αποτίμηση 3,2 δις δολάρια (συμπεριλαμβανομένου του χρέους). Το 2021 ο όμιλος εκτιμά ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν σε 1,2 δισ, ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 264 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 84 εκατ. ευρώ.

---

Αποκλιμάκωση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων χθες (51,8 ευρώ ο τόνος) αλλά η μετοχή της ΔΕΗ δεν άκουσε. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαιτέρως «δύσκολη» με την μέση οριακή τιμή να διαμορφώνεται την Παρασκευή σε επίπεδα ρεκόρ στα 117,64 €/ΜWh.

---

Άρχισαν να έρχονται τα πρώτα μηνύματα για αποτελέσματα εξαμήνου και φαίνεται πως η διαχείριση της πανδημίας αλλά και οι συνεχόμενες προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών φέρνουν αποτελέσματα. Από την πλευρά της Ικτίνος μαθαίνουμε πως τα τελικά αποτελέσματα θα βγουν στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και διατηρούν την δυναμική που καταγράφηκε στο πεντάμηνο με αύξηση στον κύκλο εργασιών πάνω από 30%.

Η αγορά της Κίνας που αποτελεί το 60% των εξαγωγών έχει ήδη ανακάμψει ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες, ενώ η αύξηση των ναύλων συνήθως αφορούν κοστολόγιο των πελατών και έτσι δεν έχει επηρεάσει το incoming της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πεντάμηνο η Ικτίνος είχε παρουσιάσει υπερδιπλασιασμό λειτουργικών κερδών  σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, και ο κύκλος εργασιών είχε ανέβει από τα 11,1 στα 15,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 37%. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν από τα 2,3 στα 5 εκατ. ευρώ.

---

Δυνατός μήνας ο Ιούνιος για το λιμάνι του Πειραιά με αύξηση φορτίων για την προβλήτα ΙΙ & ΙΙΙ κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Με την επίδοση αυτή μετριάστηκαν σημαντικά οι απώλειες στο εξάμηνο (-1,6%) ενώ το δεύτερο τρίμηνο έκλεισε θετικά εμφανίζοντας άνοδο 2,7% διακινώντας 1,23 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Στο εξάμηνο το λιμάνι του Πειραιά στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ διακίνησε 2,37 εκατ. TEUs, μια επίδοση ιδιαιτέρως ικανοποιητική τηρουμένων των ισχυρών ανατιμήσεων που επικράτησαν στο δεύτερο τρίμηνο στην αγορά ναύλων.

---

Σε δύο ημέρες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο, δυστυχώς χτυπημένοι από την κρίση της πανδημίας καθώς θα γίνουν χωρίς θεατές. Έστω από την τηλεόραση όμως θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό το παγκόσμιο αθλητικό, πολιτιστικό γεγονός που συναρπάζει όλη την ανθρωπότητα. Από τους δέκτες μας θα δούμε και το εκπληκτικό νέο Oλυμπιακό στάδιο της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, που φέρει την υπογραφή μετρ του αρχιτεκτονικού σχεδίου, του γραφείου Kengo Kuma & Associates  Και πάμε τώρα στη μεγάλη έκπληξη, που μας επιφύλαξε χθες η Lamda Development στη δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση. Το πανέμορφο κτίριο της Marina Galleria που είδαμε χθες τα σχέδια του- φανταστείτε ότι η σκεπή του παραπέμπει σε ιστίο που πάλλεται στον αέρα- έχει την υπογραφή του γραφείου Kengo Kuma &  Associates. «Η αρχιτεκτονική αποτελεί ένα ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ των ανθρώπων και τους περιβάλλοντος τους» λέει ο αρχιτέκτονας Kengo Kuma και νομίζουμε ότι αυτό το πέτυχε σίγουρα στα σχέδια του Marina Galleria.

---

H Μarina Galleria της Lamda έρχεται να αναβαθμίσει την Αθηναϊκή Ριβιέρα και να μετατρέψει τη χώρα σε προορισμό υψηλής ποιότητας επισκεπτών. Δίπλα από την αναβαθμισμένη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η Marina Galleria σε πέντε χρόνια θα προσφέρει έναν χώρο αγορών και ψυχαγωγίας, ο οποίος θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη για τους χώρους των αγορών, ενώ θα φιλοξενεί στα 22.000 τ.μ. εστιατόρια διάσημων chef και 70 σχεδιαστές διεθνούς φήμης.

---

Τη δυνατότητα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι 400 κιλοβάτ σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα δίνει το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παραχωρήθηκαν 140 μεγαβάτ εκ των οποίων 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς και 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering. Στην Πελοπόννησο παρέχονται 86 MW, άλλα 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια. Όλα αυτά με υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, ώτε να αποδεικνύεται ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδια του από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο.

---

Κονδύλι 100.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 120 μεγαβάτ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Ενέργειας. Η ισχύς θα συμψηφιστεί με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών ώστε να τους τροφοδοτούνται με σχεδόν μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

---

Η τουριστική σεζόν αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα του ύψους της ανάπτυξης που θα καταγράψει αυτό το έτος η ελληνική οικονομία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αφίξεις έως το 70% του 2019 τον Ιούλιο, ενώ η εικόνα που μεταφέρουν ξενοδόχοι κάνει λόγο για κρατήσεις έως 35% στο σύνολο της χώρας και σημαντικές πληρότητες σε ορισμένες περιοχές. Ποιός έχει δίκιο; Και οι δύο είναι η απάντηση. Οι μεν ξενοδόχοι γιατί υπολογίζουν τις πληρότητες σε όλα τα ξενοδοχεία (όσα είναι ανοιχτά) και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι δε κρατικοί αξιωματούχοι καθώς αναφέρονται στην επιβατική κίνηση, τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν πως τον Ιούνιο βρισκόμασταν στο 40% της κίνησης του 2019 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πάνω από το 50%. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επιτευχθεί ο στόχος για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Η απάντηση είναι πως ο στόχος είναι εφικτός εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις με την πανδημία. Τα στοιχεία για τον τζίρο των καταλυμάτων δείχνουν ξεκάθαρα πως ο κλάδος ανακάμπτει. Ειδικότερα τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 488,2% στα 104,79 εκατ.ευρώ.Σε σύγκριση πάντα με το 2020.

---

Ο Μπάιντεν σκέφτεται τον Ελληνοαμερικάνο Τζορτζ Τσούνη για νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα σύμφωνα με όσα διοχετεύονται σε ΜΜΕ. Η πρόταση είναι του γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενεντέζ για τον ιδρυτή του ομίλου Chartwell.

O κ.Τσούνης είναι διαχρονικά χορηγός των Δημοκρατικών ενώ είχε ξαναπροταθεί για πρέσβης των ΗΠΑ, χωρίς όμως να προχωρήσει. Πάντως, όπως μαθαίνουμε, χωρίς να αποκλείεται να είναι αυτή η πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Όπως ότι δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα και δεν έχει κάποια εμπειρία σχετική, επομένως ίσως «κολλήσει» εκεί η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

---

Τα deal της αγοράς το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και σε συγκεκριμένους τομείς, ωστόσο ο κλάδος που έχει μείνει πίσω είναι αυτός της ιδιωτικής υγείας. Άνθρωποι με γνώση της αγοράς σημειώνουν ότι πλέον μετά τα ασφαλιστικά deal σειρά θα έχει η ιδιωτική υγεία και εμείς δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε.

Άλλωστε από εδώ σας έχουμε ενημερώσει ότι το Ερρίκος Ντυνάν έρχεται και οι μεγάλοι της ιδιωτικής υγείας φαίνεται πως περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν τις κινήσεις του. Ένα είναι σίγουρο, ότι σύντομα θα ξεσπάσει πόλεμος για την αύξηση των κλινών αλλά και την παροχή νέων υπηρεσιών σε συνεργασία με μεγάλα ασφαλιστικά μαγαζιά.

Σε αυτό το τοπίο ιδιαίτερη σημασία έχει ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το Ερασίνειο το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας που έμεινε ανεκμετάλλευτο πάνω από 15 χρόνια.

Πρόκειται για συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες). Το συγκεκριμένο βγήκε τον Δεκέμβριο του 2020 σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή προσφοράς 25,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πανδημία οδήγησε την διαδικασία σε αναστολή.

Η αυριανή μέρα λοιπόν ή θα αποτελέσει σηματωρό και για άλλες κινήσεις στην υγεία ή θα αφήσει πάλι στα αζήτητα το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αν ωστόσο αναλογιστεί κανείς τις ανύπαρκτες υποδομές στην Ανατολική Αττική τότε μάλλον μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις…

---

Έτος ανάπτυξης αναμένεται να είναι φέτος για την Coca-Cola HBC σε σύγκριση με το 2020 πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι που ήταν έτος πανδημίας η κερδοφορία της εταιρείας συρρικνώθηκε, έτσι λοιπόν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα ρεκόρ πωλήσεων πωλήσεων του 2019 σε μια τετραετία (2023). Τα ενδιάμεσα έτη; Σταδιακή ανάκαμψη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.