8ος χρόνος, ημέρα 2401η
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Black Box: Ώρα Κοπελούζου. Η αντεπίθεση των καγκουρό, ο πύραυλος Premia, το Εξοικονομώ και ο crypto-Ερντογάν

Τέλη Ιανουαρίου ή το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Το μετοχικό σχήμα υπό την Gastrade έχει κλείσει, η έγκριση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ έχει δοθεί, και εκκρεμεί το τυπικό κλείσιμο των δανειακών συμβάσεων. Από τον Φεβρουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με τους κατασκευαστές, να πάρουν μπροστά οι μελέτες του πεδίου, να παραγγελθούν υλικά και ο εξοπλισμός με πιθανότερη πρεμιέρα των εργασιών αρχές φθινοπώρου, με στόχο το project, προϋπολογισμού 364 εκατ. ευρώ να τεθεί σε λειτουργία το 2023 . Αυτές θα αφορούν έργα τόσο στο χερσαίο, όσο και στο υποθαλάσσιο κομμάτι, καθώς επίσης τη ναυπήγηση της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης που θα γίνει σε ασιατικό ναυπηγείο. Στην μετοχική βάση της Gastrade συμμετέχουν πέντε σχήματα και πρόσωπα με ποσοστό 20% έκαστο, και συγκεκριμένα η Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments συμφερόντων εφοπλιστή Π. Λιβανού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ.

---

Aισιοδοξεί η Macquarie Asset Management για την ανάπτυξη φέτος, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός επιμένει. Στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2022 αναφέρει πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στο δεύτερο μισό του έτους και πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί.

Οι Αυστραλοί που έχουν εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάθονται ήσυχοι και ψάχνονται και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ο σχεδιασμός για σημαντικές επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ προχωρά… Οι κλάδοι που «ψήνουν» τους Αυστραλούς; Μεταφορές, υποδομές και ενέργεια…

Υπενθυμίζεται πως η Macquarie Asset Management είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Σήμερα, έχει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε πάνω από από 150 εταιρείες διεθνώς, εξυπηρετώντας πάνω από 100 εκατομμύρια καταναλωτές κάθε μέρα. Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε Αυστραλία, Αυστρία, Φιλανδία, Ρουμανία, Ισπανία και ΗΠΑ. Ο όμιλος της Macquarie έχει έδρα το Σίδνεϊ, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας και απασχολεί πάνω από 16.000 εργαζομένους σε 32 διεθνείς αγορές.

---

Το story της Premia , η πορεία που έχει διαγράψει τον τελευταίο χρόνο, αλλά και οι στοχεύσεις της διοίκησης δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους επενδυτές και όπως πληροφορείται η στήλη, αύριο στις τέσσερις θα ακουστούν ωραία νούμερα... Εμείς μαθαίνουμε ότι το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ με εύρος απόδοσης 2,70% και 3,10%, αν και το βιβλίο προσφορών είναι ακόμη ανοικτό, έχει πιάσει ταβάνι και η αγορά αναμένει να κλείσει με κάλυψη περίπου στις τρεις φορές.

Η καλή πορεία της προσφοράς είναι αναμενόμενη από την αγορά καθώς η εταιρεία από τα 183 εκατ. ευρώ, στα οποία εκτιμάται σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της στοχεύει να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία και το 1 δις. ευρώ στην πενταετία. Τα έσοδα από την έκδοση θα φέρουν την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, στην οποία θα συνεισφέρουν και τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Με το πέρας της διαδικασίας του ομολόγου η εταιρεία αναμένεται να εκπλήξει με τα νέα της, καθώς εξετάζει ακίνητα αξίας 150 εκατ. ευρώ και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις για εξαγορές.

---

Κανένα πρόβλημα με το διαγωνισμό για την ΛΑΡΚΟ, λένε οι πληροφορίες, προσθέτοντας ότι ως ένα βαθμό η επιβολή του προστίμου από Ευρωδικαστήριο ήταν αναμενόμενη. Όσο για το τίμημα που θα προκύψει από τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς που τρέχουν - από τον ειδικό διαχειριστή και από το ΤΑΙΠΕΔ- θα κατευθυνθεί στην κάλυψη του κόστους για το καθεστώς ειδικής διαχείρισης (εκτιμάται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα ό,τι περισσέψει, θα δεσμευθεί για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα είναι παρά πολύ μικρό. Στους διαγωνισμούς συνεχίζουν τρία σχήματα, ενώ στα αγκάθια προστίθεται ότι δεν έχει ακόμη επιλυθεί το εργασιακό ζήτημα (1.000 περίπου οι εργαζόμενοι). Και αυτό καθώς η απόφαση της ΕΕ, μετά από συμφωνία με τη κυβέρνηση, αναφέρει ότι η εταιρεία πρέπει να έχει διακοπή της οικονομικής της συνέχειας, δηλαδή να μεταφερθούν στον επενδυτή τα περιουσιακά της στοιχεία, δίχως το προσωπικό. Στην πράξη εναπόκειται στο νέο επενδυτή να προσλάβει όσους εξυπηρετεί ο σχεδιασμός του...

---

Μπαράζ έργων και στην πληροφορική θα έχουμε τη φετινή χρονιά, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για να καταφέρει η χώρα έγκαιρα να απορροφήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο λοιπόν, έργο το οποίο κάνει «ποδαρικό» το 2022 και δημοπρατείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, το βραχίονα των έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά τη ψηφιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ που έχει ως στόχο τη ψηφιοποίηση 110 χιλ. φακέλων δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εκτός από τα προφανή οφέλη, δηλαδή την προστασία του αρχείου από φθορές και απώλειες, το εν λόγω project θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης εγγράφων του δανειακού αρχείου, ώστε να είναι ευχερέστερη η διαθεσιμότητα της πληροφορίας. Για το συγκεκριμένο έργο προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τότε θα έχουν βγει στην αγορά πολύ περισσότερα projects, με τις εταιρείες πληροφορικής να βρίσκονται επί ποδός.

---

Δεν αφορά πολλούς το θέμα της Trastor, αφού η ελεύθερη διασπορά ήταν ελάχιστη με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Wred να έχουν αθροιστικά πάνω από 95%. Βέβαια η μετοχή μία μέρα πριν ανακοινωθεί η πρόθεση αγοράς από την Πειραιώς του ποσοστού της Wred αύξησε όγκους και πήγε στο +9% μειώνοντας το discount έναντι της εσωτερικής αξίας (NAV) που στις 30 Ιουνίου 2021 ήταν 1,106 ευρώ.

Μένει να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και προφανώς οι διαθέσεις της Πειραιώς για το αν θα παραμείνει ή όχι εισηγμένη. Έχουμε την αίσθηση πως δεν υπάρχει λόγος να μείνει στο ταμπλό, λόγω διασποράς. Έτσι ίσως να έχουμε τη δεύτερη αποχώρηση (η Καραμολέγκος είναι η πρώτη). Συνολικά, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί με μετοχές όπου η ελεύθερη διασπορά είναι περιορισμένη και οι βασικοί μέτοχοι έχουν μεγάλο ποσοστό, γιατί θεωρούν πως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός Χ.Α. Γι’ αυτό και κάποιες διαπραγματεύονται με ένα discount, όπως είχε μέχρι πρόσφατα η Trastor, η οποία από την αρχή του έτους έχει άνοδο 15%.

---

Ενόχλησε κάποια στελέχη της αγοράς η δήλωση του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος μίλησε απαξιωτικά για ένα κλάδο, αυτόν της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, λέγοντας πως «πρόκειται για φορτηγά πλοία με μία μηχανούλα που μεταφέρουν κουτάκια και πως απολαμβάνουν κέρδη πέρα από κάθε λογική». Αναφέρουν επίσης πως δεν μπορεί να απαξιώνει ένα ολόκληρο κλάδο, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές και απασχολεί προσωπικό το οποίο δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται για μήνες στη θάλασσα και μακριά από τις οικογένειές τους. Άλλωστε αυτός ο κλάδος για πολλά χρόνια μεταφέρει εμπορεύματα που έφερνε πολύ φθηνά από την Κίνα και πουλούσε σε πολλαπλάσια τιμή βγάζοντας σημαντικά κέρδη και οι εργαζόμενοι αυτού του κλάδου δεν έχουν βγάλει, οι σύλλογοι, ανακοινώσεις για εργασιακή γαλέρα. Στέλεχος της αγοράς είπε στο Black Box, πως ενώ παρακολουθεί τη μετοχή και τη θεωρεί χαμηλά αποτιμημένη, η δήλωση τον έκανε να τη βγάλει από τη λίστα του.

---

Με τις αγορές να βρίσκονται σε φάση διόρθωσης στην έναρξη της νέας χρονιάς, ο επενδυτικός γίγαντας BlackRock, με 10 τρισ. δολάρια ενεργητικό υπό διαχείριση, διαφωνεί με το επιχείρημα ότι αντιδρούν στην προοπτική αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed. Όπως σημειώνει, το σύνολο των αναμενόμενων επιτοκιακών αυξήσεων παραμένει χαμηλό, ενώ η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα δείχνει ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα πριμ στα χρεόγραφα, όχι απαραίτητα αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές.

Οι αγορές τιμολόγησαν ταχύτερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος σε ένα περιβάλλον ιστορικά υψηλού πληθωρισμού. Ο οίκος δεν θεωρεί πως αυτό είναι αρνητικό για τις μετοχές. Αυτό που έχει σημασία για τις αγορές μετοχών είναι ότι η Fed σχεδιάζει χαμηλό σύνολο επιτοκιακών αυξήσεων και πολιτική που επιτρέπει την άνοδο του πληθωρισμού, έως ένα βαθμό για να αντισταθμιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν και έχει πλέον πετύχει τον στόχο της.

Σύμφωνα με τη BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες απλά σηκώνουν το πόδι από το γκάζι, αποσύροντας τα μέτρα στήριξης που ενεργοποίησαν στην πρώτη φάση της πανδημίας το 2020. Αυτό θα οδηγήσει σε ήπια άνοδο των ιστορικά χαμηλών πραγματικών αποδόσεων και άρα θα στηρίξει τα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών.

Ο κίνδυνος είναι οι κεντρικές τράπεζες να πατήσουν όντως φρένο ή οι αγορές να πιστέψουν ότι μπορεί να πατήσουν φρένο, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

---

Οι Τούρκοι συσσωρεύουν Bitcoin και Εther για να γλιτώσουν από την πτώση της λίρας. Ενώ η λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι όγκοι συναλλαγών κρυπτονομισμάτων με χρήση της λίρας εκτινάχθηκαν κατά μέσο όρο στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis. Πρόσφατη επίσκεψη αναγνώστη την Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνει την «κρυπτοφρενίτιδα», καθώς εξέφρασε την απορία για τον αριθμό διαφημίσεων στην καρδιά της Τουρκίας για τα κρυπτονομίσματα. Παντού διαφημίσεις για μικρά και μεγάλα κρυπτονομίσματα, σε τραμ, διαφημιστικές πινακίδες, στα αεροδρόμια της πόλης. Καταστήματα που πουλούν bitcoin έχουν εμφανιστεί στο Μεγάλο Παζάρι, και στην Ταξίμ...

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό - αλλά η στάση του Ερντογάν...που μέχρι τώρα έγερνε προς την απαγόρευση. Ωστόσο στο παζάρι όλα ανατρέπονται, και ο καλύτερος διαπραγματευτής βγαίνει κερδισμένος. Ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να γυρίσει το παζάρι, και από την απαγόρευση, να προσθέσει στον ισολογισμό της Τουρκίας και Bitcoin. Χρόνια στην πολιτική, λαμβάνοντας αποφάσεις που έφερναν εξ απροόπτου, και αιφνιδίαζαν την Δύση με σκοπό να περάσει συγκεκριμένες πολιτικές. Πάντως ο Ναγίμπ Μπουκέλε που συναντά από κοντά τον πρόεδρο Ερντογάν, μια προσπάθεια του να τον πείσει να αγοράσει $BTC θα την κάνει...Το εάν έχει επιτυχία είναι άλλη ιστορία. Εάν γίνει κάποια κίνηση, η προφητεία της Fidelity Investments θα επαληθευτεί, ενώ η τιμή του $BTC δεν θα έχει προηγούμενο...Ελπίζουν και οι φανατικοί των κρυπτονομισμάτων στον Ερντογάν... Η μεγάλη φούσκα θα σώσει την Τουρκία; Δύσκολο και σαν εγχείρημα και ίσως μη ρεαλιστικό. Θα δείξει.

---

Τι μυστικά μπορεί να μάθει κανείς από έναν θερμοστάτη! Στο διαδίκτυο βρήκαμε ορισμένα από τα συμπεράσματα μίας έρευνας της γερμανικής εταιρείας tado Gmbh, η οποία κατασκευάζει «έξυπνους» θερμοστάτες για συστήματα οικιακής θέρμανσης. Από την tado μαθαίνουμε λοιπόν πόσο, σε μία τυπική χειμωνιάτικη μέρα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, πέφτει η θερμοκρασία ενός σπιτιού όταν περάσουν πέντε ώρες από την στιγμή που θα κλείσει η θέρμανση. Την καλύτερη επίδοση σημειώνουν η Γερμανία και η Νορβηγία, όπου η θερμοκρασία πέφτει κατά έναν βαθμό Κελσίου, και την χειρότερη το Ηνωμένο Βασίλειο, με πτώση τριών βαθμών. Καλές είναι οι επιδόσεις της Σουηδίας, της Δανίας και της Αυστρίας, η Ιταλία είναι κάπου στην μέση, η Ισπανία λίγο χειρότερα και η Γαλλία είναι πολύ λίγο καλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο (για την χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία).

Αιτία αυτής της μεγάλης διαφοράς είναι, η χαμηλή μέση ενεργειακή απόδοση των κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με αυτά της Γερμανίας. Πάνω στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης, μαθαίνουμε από το Bloomberg, από έρευνα που έχει διεξαχθεί από την διεθνή δεξαμενή σκέψης (think tank) για περιβαλλοντικά ζητήματα E3G, πως η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση είναι περίπου τριπλάσια για τα σπίτια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με αυτά που έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το κακό είναι πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των κατοικιών με πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση είναι εξαιρετικά σημαντικό (στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά στο 60%, με βάση κρατικές στατιστικές). Μήπως χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο «εξοικονομώ», και εμείς και οι εταίροι μας;

---

Και μιας και ο λόγος για το Εξοικονομώ, με το αλουμίνιο να έχει εκτιναχθεί 100% από τα μέσα του 2020, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα θα επιτύχει; Όταν η τιμή των αλουμινίων έχει εκτιναχθεί; Τα ερωτήματα πολλά. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών στο πρόγραμμα; Τι θα γίνει με τις αυξήσεις των υπόλοιπων οικοδομικών υλικών; Με το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων τι θα συμβεί; Θα δοθεί παράταση; Προσθέστε, πως όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος όλα τα ακίνητα, μονοκατοικίες, μεμονωμένα ακίνητα, διαμερίσματα και πολυκατοικίες, για να ενοικιαστούν ή να πωληθούν, θα πρέπει να έχουν «αναβαθμιστεί ενεργειακά»...