Black Box: Η μάχη για μια θέση στον FTSE 25, το mega deal στις ηλεκτρονικές πληρωμές και η ανάσταση των κλωστών

Ακόμη ένας μήνας σημαντικής ανόδου για το Χρηματιστήριο που χτίζει βήμα – βήμα την αναρρίχησή του προς τις 1000 μονάδες, ενώ «έξω» έχει στηθεί πραγματικό πάρτι. Ο Οκτώβριος φεύγει με κέρδη κοντά στο 4,7%, τα μάτια στρέφονται πλέον στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου οπότε ξεκινά (Τρίτη) η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, και υπό άλλες συνθήκες η σημερινή συνεδρίαση θα είχε μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον.

Ωστόσο σήμερα είναι μια ειδική ημέρα αφού θα κριθεί η συμμετοχή ή όχι της Quest στον FTSE-25. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι αποτιμήσεις, η αυτόματη ένταξη της εταιρείας στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με βάση τους κανόνες κατάταξης απέχει μόλις μία θέση. Είσοδος στον δείκτη επιτυγχάνεται με την αύξηση της τιμής της μετοχής της Quest κατά 0,2% ή με την υποχώρηση της τιμής της Σαράντης κατά το ίδιο ποσοστό αφού η διαφορά που χωρίζει πλέον τις δύο εταιρείες είναι μικρότερη από 1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση η Quest θα έπιανε την 20η θέση της κατάταξης των επιλέξιμων προς ένταξη μετοχών στο δείκτη εκτοπίζοντας την ΕΧΑΕ που βρίσκεται στην 30η. Επιπλέον θα έβαζε σοβαρή υποψηφιότητα να πάρει την θέση του Σαράντη στο ETF GREEK US.

Για την πληρότητα της εικόνας να πούμε ότι η Σαράντης έχει χρηματιστηριακή αξία 612,8 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Quest που έχει ανέβει 25% σε ένα σερί δέκα θετικών συνεδριάσεων έχει φτάσει τα 611,88 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΕΧΑΕ βρίσκεται στα 224,19 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερη πολλών άλλων μετοχών που είναι ενταγμένες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Cenergy, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, κ.α)

Οι δημοπρασίες κλεισίματος σήμερα θα έχουν κάτι από την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου: Αγωνία ως το 90’ για το ποιος θα αγωνίζεται στα σαλόνια και ποιος θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Επισήμως θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους FTSE στις 24 Νοεμβρίου το απόγευμα.

---

Εκτός από την μάχη του FTSE μέσα στην ημέρα θα πρέπει να ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης Νάκας και Επίλεκτος.

---

Αν αληθεύει η πληροφορία, τότε έχουμε να κάνουμε με μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών ακούγεται ότι δέχθηκε προσφορά (για το 100%) η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των συναλλαγών που έχουν γίνει στις εταιρείες ή τα τμήματα πιστωτικών καρτών που έχουν συμφωνηθεί με ξένες εταιρείες. Το νούμερο που ακούγεται στην αγορά είναι 10ψήφιο (ολογράφως «δέκα») σχεδόν όσο αξίζει δηλαδή μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και ναι η εταιρεία είναι ελληνική Fintech με τραπεζική άδεια.

---

Μιλώντας για mega deals στη γειτονική Ιταλία η Be Power εταιρεία που δραστηριοποιείται στην λειτουργία και διαχείριση σταθμών φόρτισης  αποκτήθηκε από την Eni. Οι σταθμοί φόρτισης βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η εταιρεία είχε ήδη κλειδώσει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ Carrefour και Stellantis. Η συμφωνία είναι συνολικής επιχειρηματικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Όποιος πιάσει τους χώρους αναμονής σε εμπορικά κέντρα και χώρους στάθμευσης θα έχει και το πλεονέκτημα στα μερίδια αγοράς.

---

Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πράγματι ρίξει πολύ δουλειά και ξενύχτι το τελευταίο διάστημα ώστε να γίνουν όλα σωστά με το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές της επόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη. 

---

Αν η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έδειχνε την ίδια ζέση εκτός από τα διαδικαστικά, και στις σοβαρές υποθέσεις και καταγγελίες που έχουν φτάσει στο γραφείο αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο παραμένουν ανοιχτές χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. 

---

Πωλητές Ελβετοί και Γάλλοι τον Σεπτέμβριο με 19,58 και 11,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αγοραστές Αμερικάνοι και Ισπανοί με 19 και 16 εκατ. ευρώ. Συνολικά θετικό το ισοζύγιο των ροών με 27 εκατ. ευρώ, πέμπτος συνεχόμενος μήνας εισροών για το ΧΑ. Η ΔΕΗ υπόσχεται συνέχεια στο σερί, πολλά βέβαια θα κριθούν και στις αναδιαρθρώσεις του FTSE.

---

Θα φέρει η συνάντηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πρόεδρο Νότιας Ευρώπης της Louis Vuitton, Francois Pedrol και τον Γενικό Διευθυντή EMEA, Alexandre Frota κάποια επένδυση της εταιρείας στη χώρα; Τίποτα δεν αποκλείεται…

 Αυτό που συμβαίνει όμως στον κλάδο του ρουχισμού μετά την έξαρση της πανδημικής κρίσης, παραπέμπει σε εποχές δεκαετίας 1980-1990. Όταν η μεταποίηση ζούσε ένδοξες μέρες. Ο λόγος, όπως εξηγεί γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου στη στήλη, είναι πως μεγάλες εταιρείες όπως η Zara, η H&M και άλλες δίνουν παραγγελίες στα ελληνικά εργοστάσια. Οι λόγοι αυτής της στροφής είναι αρκετοί, όπως εξηγεί ο ίδιος. Πρώτον, τα μεταφορικά κόστη έχουν φτάσει στα ύψη, επομένως για να πουλήσει η Zara στην Ευρώπη ή τα Βαλκάνια, δεν είναι πλέον η Κίνα η οικονομικότερη λύση. Δεύτερον, τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας που παράγουν οι ελληνικές μονάδες, είναι ποιοτικότερα και παράγονται σε σύντομο χρόνο, με μικρό κόστος. Τρίτον, στις προσφορές που στέλνουν οι μεταποιητικές μονάδες εκτός από την παραγωγή των ρούχων, περιλαμβάνονται και άλλες υπηρεσίες. Όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός των ρούχων. Το συμπέρασμα είναι πως η πανδημία του κορονοϊού, οδήγησε πολυεθνικές μεγαθήρια στην αλλαγή της πολιτικής τους και στον επαναπατρισμό μέρους της παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγωγές του κλάδου τρέχουν σήμερα με +30%...

---

Η Facebook και η Google, λέει, σκέφτονται να επενδύσουν στην  Ελλάδα και ειδικότερα στον κλάδο οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων. Η ιδέα δεν είναι άσχημη και σίγουρα ο κλάδος θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων στη χώρα το προσεχές διάστημα, καθώς τα δεδομένα, η μεταφορά τους , όπως και η αποθήκευσή τους θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η χώρα μας ήδη διαθέτει ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο καλωδίων μεταφοράς δεδομένων. Η OTE Globe μεταφέρει πάνω από το 50% των δεδομένων της χώρας μας, υποθαλάσσια και μη, συνδέοντας τη χώρα με την Ιταλία, τα Βαλκάνια ακόμη και το Χονγκ Κόνγκ (μέσω διεθνούς συνεργασίας). Τα δεδομένα αυτά καταλήγουν στα μεγαλύτερα data center της Ευρώπης, που είναι στη Λιόν, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο.

---

Δύο είναι οι κλάδοι που αναμένεται να καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εξομολογείται φανατικός αναγνώστης της στήλης.  Ο ένας έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες στον ασφαλιστικό κλάδο. Τα προϊόντα θα έρθουν πιο κοντά στους καταναλωτές, η εμπειρία θα είναι προσωποποιημένη, ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες αναμένεται να ασφαλίζονται για την υγεία και τη σύνταξή τους. Ο δεύτερος κλάδος, είναι η φαρμακοβιομηχανία. Οι εταιρείες του κλάδου αναμένεται να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, να φέρουν νέα προϊόντα σχετικά με την υγεία και τρίτον συνεχίζουν να καταγράφουν αυξημένες πωλήσεις.

---

Με προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε turnaround story και στο ταμπλό, η επιστροφή της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι από την επιτήρηση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α και στην κανονική διαπραγμάτευση. Ήδη η εταιρεία έχει υπετριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της στα 7 εκατ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Διαγραμματικά δείχνει να στοχεύει για υψηλότερα επίπεδα -προς τα 0,8 ευρώ- αν επιτύχει διάσπαση των 0,65 ευρώ.

---

Στον βαθύ κόσμο των κρυπτονομισμάτων, το «next big thing» στην αγορά ακούγεται πως είναι το ΑDA της Cardano. Η Cardano είναι μια εταιρεία που μεταξύ άλλων δημιουργεί κώδικα blockchain και έχει αναλάβει σημαντικά έργα. Ένα από αυτά και το πιο σημαντικό είναι στην Αιθιοπία, όπου οι μαθητές στα σχολεία θα μπορούν να μπαίνουν στην τάξη τους και να έχουν όλα τα στοιχεία τους, σε ένα …κρυπτονόμισμα. Αν πετύχει το project και έρθουν και άλλες χώρες της Αφρικής να  στηρίξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, τότε η τιμή του κρυπτονομίσματος που συνδέεται με την Cardano, θα γνωρίσει μέρες δόξας.

---

Σε εφαρμογή από την περασμένη Τετάρτη ο νόμος απαγόρευσης πλαστικών μίας χρήσης στα τρόφιμα και για τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες στη Σλοβακία.