Black Box: Δεν άφηναν τον Κυριάκο να φύγει από την αίθουσα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πέτυχε δύο σπουδαία κατορθώματα στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει την έκθεση τεχνολογίας Beyond 4.0 και να συμμετάσχει στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στο Βελλίδειο . Κατάφερε να εμπνεύσει με το όραμα της ψηφιακής επανάστασης τους Δημάρχους της χώρας αλλά κυρίως να εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ώστε τα λόγια να γίνουν έργα και οι Δήμοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, να μπορέσουν να υλοποιήσουν μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις τεχνολογίας στον δρόμο για να αποκτήσει η Ελλάδα τεχνολογικά προηγμένες «έξυπνες πόλεις».

Οι εξαγγελίες Πιερρακάκη μόνο στα βουβά δεν πέρασαν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταχειροκροτήθηκε και μάλιστα δύο φορές στη διάρκεια της ομιλίας του από τους Δημάρχους ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι ζητούσαν να του μιλήσουν από κοντά με αποτέλεσμα να κάνει σχεδόν μια ώρα για να βγει από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης.

Δεν είναι και λίγο για έναν υπουργό να απολαμβάνει της -υπερκομματικής- συμπάθειας των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ κάτι παρόμοιο είδαμε να συμβαίνει και με τους υφυπουργούς Γιώργο Γεωργαντά Θεόδωρο Λιβάνιο και οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και καθημερινή συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Στην έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δοκίμασε μια ακόμη έκπληξη. Πέραν του πολυπληθούς κοινού, και ειδικά νέων ανθρώπων, που προσέλκυσε η έκθεση, ο ίδιος ήταν το πιο περιζήτητο πρόσωπο για μια ...σέλφι.

Κάποια στιγμή, δε, τον πλησίασε ένας πιτσιρικάς περίπου 20 ετών για να τον ευχαριστήσει για την φοιτητική του ταυτότητα που εκδόθηκε ψηφιακά αυτή την εβδομάδα. Την έδειχνε όλο χαρά και λίγο έλειψε τον υπουργό να τον πάρουν τα ζουμιά...

Στα ουσιαστικά του νέου προγράμματος για τους δήμους, το μήνυμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν σαφές. Το πως θα αποφασίσει κάθε Δήμος να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση που θα ξεκινά από τις 100.000 ευρώ, εναπόκειται αποκλειστικά στους ίδιους με βάση τις ανάγκες τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών τους.

Το μενού των επιλογών που θα καθορίσουν τα συναρμόδια υπουργεία θα είναι τέτοιο ώστε να δίνει τη δυνατότητα οι Δήμοι να επενδύσουν σε projects όπως το έξυπνο παρκάρισμα, την κυβερνοασφάλεια, τις ψηφιακές πλατφόρμες, και σε τομείς που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, από την απασχόληση και την υγεία ή την παιδεία μέχρι το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τις υποδομές, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή κ.α

---

Μίνι Ελληνικό της Δυτικής Αττικής αποκαλούν το project ανάπλασης 1.500 στρεμμάτων στη Φυλή για το οποίο θα μπουν αύριο Τρίτη υπογραφές μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου του έργου προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Στην τελετή, καιρού επιτρέποντος, θα είναι παρόντες ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο  Κώστα Σκρέκας και ο Στ. Πέτσας. Όχι, άδικα αφού πρόκειται για ένα έργο που όλοι έχουν εκθειάσει, κι ας πήραμε την...πατέντα από αντίστοιχο project ανάπλασης χωματερής στο Τελ Αβίβ που έχει μετατραπεί στο γνωστό πάρκο Αριέλ Σαρόν. Η βασική καινοτομία του έργου είναι ότι εκτός από πράσινο και ευρύτερα χώρους αναψυχής, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά μέσω των οποίων ο Δήμος θα προσφέρει δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σπουδαία αύριο!

---

Οι αγορές ιδίων μετοχών δεν είναι πανάκεια αλλά σίγουρα βοηθάνε να υποστηριχθεί η αξία της εταιρείας ειδικά σε περιόδους ισχνών συναλλαγών. Η περίπτωση των ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της Μυτιληναίος είναι ίσως τα καλύτερα παραδείγματα εισηγμένων εταιριών που πήραν αποφάσεις αγορών ιδίων «προστατεύοντας» όταν χρειάστηκε την αξία των υπόλοιπων μετόχων αγοράζοντας σημαντικά ποσοστά από το ταμπλό. Η Τιτάν φαίνεται διατεθειμένη να βαδίσει στον ίδιο δρόμο έχοντας στο οπλοστάσιο της την απόφαση για αγορές μετοχών έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι η εταιρεία είχε επίσης προβεί σε αγορές ιδίων από χαμηλότερα επίπεδα τα οποία ωστόσο υποστήριξαν την τιμή της μετοχής. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει οι εταιρίες Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ιntralot, Motor-oil, Φουρλής, Quest, Space, Σαράντης, Ευρωπαϊκή Πίστη, BriQ Properties, CPI, Πετρόπουλος, Profile, CNL Capital, Πλαίσιο, Autohellas, Μοτοδυναμική και Τεχνική Ολυμπιακή. Σημασία έχει βέβαια εκτός από το timing της απόφασης και η ζωηρή ενεργοποίηση των εντολών στο ταμπλό.

---

Χρηματοδότηση νέων επενδυτικών projects ή αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους, παλαιότερων υποχρεώσεων, «μυρίζει» η απόφαση της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ να προχωρήσει σε έκδοση νέου ομολογιακού δανείου μετά από σχετική απόφαση που θα κληθεί να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου. Ο όμιλος έχει ήδη λάβει φέτος κοινό ομολογιακό δάνειο 40 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ συνολικά με βάση τα αποτελέσματα πρώτου 6μηνου έχει ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 354,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων 730,4 εκατ. ευρώ οι οποίες συνοδεύονται από υποθήκες 634 εκατ. ευρώ. Λεφτά που πιάνουν τόπο καθώς η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ δεν έχει σταματήσει να επενδύει ούτε λεπτό τα τελευταία χρόνια.

---

Οι διαδικασίες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχίζονται με την Ernst & Young να δίνει το πράσινο φως ώστε η Οικονομική και Νομική υπηρεσία των Ναυπηγείων καθώς και το γραφείο προσωπικού να δώσουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ετοιμασία του φακέλου εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο αυτό,  ώστε να μην παρακωληθεί η διαδικασία, στα ναυπηγεία έγινε αναστολή τηλεργασίας για εκείνους  που στελεχώνουν τα αρμόδια τμήματα

Το νομικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα κατάθεσης του φακέλου εντός 3 μηνών, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου με τα οικονομικά στοιχεία που χρειάζονται για την επικαιροποίηση του φακέλου να αφορούν στον ισολογισμό του 2020, την επικαιροποίηση των μεταβλητών στοιχείων αλλά και την εκ νέου κατάρτιση του πίνακα των πιστωτών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει στην περικοπή (κούρεμα)  επί της αρχής αλλά θα πρέπει αυτό να αποτυπωθεί και εγγράφως.

Όσον αφορά στην παράταση της μεταβίβασης των μετοχών από τους παλιούς μετόχους στη FEYTEA, όπως έχουμε ήδη αναφέρει,  δόθηκε λόγω ανωτέρας βίας και συγκεκριμένα λόγω της πανδημίας και δεν υπάρχει ορίζοντας ολοκλήρωσης όσο η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του νέου μετόχου που έχει αναλάβει την εξυγίανση της Ελευσίνας, της ONEX δηλαδή, και έχει δεσμευθεί προχωρά τάχιστα τις διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο και  να ολοκληρωθεί η υποβολή του φακέλου στο αρμόδιο δικαστήριο.

---

Η Τζιρακιάν έχει ταξινομήσει στους λογαριασμούς «Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε εύλογες αξίες μέσω αποτελεσμάτων» 122.385 μετοχές της εταιρία Μπήτρος. Η απόκτηση των μετοχών φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί το 2007 και έκτοτε δεν έχει πουληθεί ούτε μια μετοχή. Τέτοια διακράτηση ούτε θεσμικός επενδυτής δεν κάνει!

---

Θα έχετε δει το τελευταίο διάστημα διαφημίσεις στην τηλεόραση για εύκολο leasing αυτοκινήτων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις από τις μεγάλες εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Η στήλη βλέπει μια νέα αγορά να ανθίζει στα συντρίμμια της κρίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία που προκαλεί η έλλειψη βασικών πρώτων υλών (μικροεπεξεργαστές κλπ) για την κατασκευή -και συνεπώς για τις καθυστερημένες παραδόσεις- νέων αυτοκινήτων. Έτσι οι εταιρείες από το να έχουν το στόλο να κάθεται, τον βγάζουν προς ενοικίαση με leasing και σχετικά ευνοϊκούς όρους καθώς μπορεί κανείς να αποκτήσει όχημα για ένα ή δύο χρόνια από 150 ευρώ το μήνα. Δεν ξέρουμε πως θα πάει αυτή η νέα αγορά, αλλά ας έχουμε το νου μας στις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών ενοικίασης οχημάτων. Αυτές θα μας πουν.

---

Σήμερα ξεκινά η δημόσια προσφορά της CPLP Shipping Holdings (όμιλος Μαρινάκη), για την άντληση 150 εκατ. ευρώ μέσω κοινού ομολογιακού δανείου με σκοπό την χρηματοδότηση εξαγοράς πλοίων. Το εύρος απόδοσης όπως καθορίστηκε την Παρασκευή κινείται από 2,6% έως 3%. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

---

Θα δούμε την Επίλεκτος στο χρηματιστήριο ενέργειας; Μαθαίνουμε πως η εταιρεία προσανατολίζεται στην εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής Επίλεκτος Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Δεν πρόκειται για κάτι άμεσο, αλλά η ιδέα έχει ωριμάσει. Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, ενώ ήδη λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο 9,99 MW και βελτίωσε το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις σε επίπεδο εξοπλισμού, τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής από καύση βιαερίου στα Φάρσαλα.

---

Η πανδημία άφησε το στίγμα της σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στις εκδόσεις και στα βιβλιοπωλεία. Έτσι και στην Ιανός, η οποία κατέγραψε ζημιές το 2020. Περιοριστικά μέτρα, «κλείσιμο» του λιανεμπορίου οδήγησαν σε πτώση του κύκλου εργασιών στα 9,8 εκατ.ευρώ , έναντι 11,79 εκατ.ευρώ το 2019. Ωστόσο, η εταιρεία «κράτησε» σημαντικό μέρος του τζίρου της, κάτι που οφείλεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.Σε ό,τι αφορά στη φετινή πορεία, η διοίκηση αναμένει αυξημένα έσοδα και κερδοφορία, καθώς η αγορά έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

---

Ενίσχυση ρευστότητας, επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού και ανάπτυξη στις ήδη υπάρχουσες αγορές. Αυτό φέρνει το κοινοπρακτικό δάνειο 68 εκατ.ευρώ που έλαβε η εταιρεία εμπορίας ποικιλιών καπνού, Μισσιριάν, με ττην Τράπεζα Πειραιώς να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων και οι ΕΤΕ, Alpha Bank ως αρχικοί ομολογιούχοι.

---

Προβλήματα για την Δούρος, ελληνιστί Dur. Οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικής  μίσθωσης είναι εξασφαλισμένες με τα μισθωμένα ενσώματα πάγια τα οποία περιέρχονται στον εκμισθωτή σε περίπτωση αδυναμίας του μισθωτή να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Υπάρχει μεγάλη οφειλή όμως, 1,59 εκατ.ευρώ από χρηματοδοτικές μισθώσεις που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εκμισθώτριες προκειμένου να διευθετήσει τις οφειλές της. Το δεύτερο, κακό νέο είναι πως επένδυση που σχεδίαζε η εισηγμένη απεντάχθηκε από τον Αναπτυξιακό. Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για τη φετινή χρήση; Αναμένεται αύξηση του τζίρου και στόχος της εταιρείας είναι να δοθεί βάρος στην επένδυση ανάπτυξης του ηλεκτρονικού καταστήματος.

---

Σημαντική ανάπτυξη καταγράφει η El Sabor, καθώς ο κλάδoς Horeca έχει αναπτυχθεί το 2021. Η εταιρεία κατάφερε μέσα στην πανδημία το 2020 να παρουσιάσει αυξημένο τζίρο στα 19,07 εκατ.ευρώ, από 16,2 εκατ.ευρώ το 2019, ενώ φέτος αναμένεται να επιταχυνθούν τα οφέλη της νέας επένδυσης (αύξηση παραγωγής) που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους. Πρόκειται για τη νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής Nacho Chips, δυναμικότητας 1.000 κιλών/ώρα στα Οινόφυτα.


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.