Βlack Box 29/10/2019

Βlack Box 29/10/2019

- Το γενικότερο κλίμα στις αγορές δείχνει κάπως να βελτιώνεται. Έχουμε παράταση στο Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και τις δηλώσεις Ντ. Τραμπ για επικείμενη υπογραφή μεγάλου μέρους της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Επίσης και οι εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αναβάθμιση από την S&P, έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10έτους ομολόγου που έφτασε το 1,19%.

- Τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο καναδικός οίκος DBRS ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου να ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βελτίωση κατά μία βαθμίδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αναβαθμίσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση όσο δυνατόν ταχύτερα, προκειμένου η πρόοδος να αποτυπωθεί και στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που θα εκδοθεί στις 20 Νοεμβρίου.

- Αν αφήσουμε όμως τα θεσμικά και πάμε στις επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς η εβδομάδα που οδηγεί στον Νοέμβριο, αν και κολοβή λόγω εθνικής επετείου, είναι εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα.

- Λοιπόν αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε εξελίξεις μεγάλης σημασίας στο μέτωπο των media, καθώς μέχρι την Πέμπτη  θα έχουμε -εκτός απροόπτου- την ανακοίνωση για συμφωνία των τραπεζών με την Αlter Εgo σχετικά με την πώληση της Forthnet. Οι τράπεζες με καλούς όρους, δεδομένης πάντα της κατάστασης, κάνουν μία συμφωνία που θα τους αποφέρει περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ και 20% των μετοχών με την ελπίδα μελλοντικών κερδών.

- Αυτά όπως είπαμε στην Πέμπτη, γιατί την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, κατατίθενται οι προτάσεις -δεσμευτικές παρακαλώ- για την ταινιοθήκη και τα λοιπά «υπάρχοντα» του Μega. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από την πλευρά της Αlter Εgo - Ευ. Μαρινάκη που φαίνεται ότι θα έχει απέναντί ένα συνασπισμό των συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, Θοδωρή Κυριακού και πιθανόν Ιβάν Σαββίδη. Σημειολογικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση: Έχει συμπληρωθεί ακριβώς ένας χρόνος από τότε που σίγησε το Μega και είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε τη μητέρα των μαχών για τη διανομή της περιουσίας του καναλιού.

- Όσον αφορά το τραπεζικό μέτωπο, αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανόν να ακούσουμε ότι επήλθε η συμφωνία της Eurobank με την Pimco, για το project Cairo και την πώληση της FPS. Ότι η Εθνική ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο της Eurobank και της Αlpha Bank με τα κόκκινα δάνεια, δεν είναι είδηση καθώς η στήλη σας έχει ενημερώσει εγκαίρως. Το σενάριο εξετάζεται εσωτερικά από στελέχη της ΕΤΕ.

- Γενικά ο Νοέμβριος μας φέρνει πολλά. Για παράδειγμα πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων της Πειραιώς για το μέλλον των θυγατρικών της MIG. Ειδικά για την Attica Group, που υπάρχει και πρόσφατο due diligence τα πράγματα δείχνουν να είναι ώριμα, ενώ η Πειραιώς έχει και τον πονοκέφαλο της ΑΝΕΚ. Ακούει λοιπόν τις προτάσεις που φτάνουν στα γραφεία της για ένα πιθανό πακετάρισμα των δύο και πώληση αλλά δεν είναι εύκολο, καθώς στην περίπτωση της ΑΝΕΚ εμπλέκονται και άλλες τράπεζες. Για την Vivartia υπάρχει ζωντανό το ενδιαφέρον της Emma Capital, η οποία είναι πρόθυμη να αναπροσαρμόσει στα τρέχοντα δεδομένα την πρόταση που έχει κάνει για να αγοράσει την εταιρεία: Δηλαδή 200 εκατομμύρια μετρητά, αγορά δανείων ύψους 180 εκατομμυρίων έναντι 90 εκατ. και αναχρηματοδότηση του υπολοίπου των δανείων. (Ο καθαρός δανεισμός της Vivartia υπερβαίνει τα 400 εκατ). Για τη Singular συνεχίζεται το παζάρι σχετικά με το πόσο μεγάλο θα είναι το κούρεμα των δανείων, αλλά δεν πρόκειται για deal που αλλάζει την μεγάλη εικόνα, όπως των δυο προαναφερόμενων θυγατρικών της MIG.

- Ο Νοέμβριος είναι και ο μήνας όπου -εκτός απροόπτου πάντοτε- θα έχουμε την ωρίμανση του διαγωνισμού για το καζίνο του Ελληνικού. Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε. Η Hard Rock ακούγεται στην αγορά πως έχει έναν ελληνοαμερικανό που κινείται δραστήρια σε Γενεύη, Κεφαλάρι και αρμόδια κυβερνητικά γραφεία.