Black Box 25/6/2019

Black Box 25/6/2019

- Μία θυγατρική ρωσικής τράπεζας στην Ολλανδία, η Amsterdam Trade Bank ήταν μεταξύ των τραπεζών που κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο ξέπλυμα- στην ιστορία του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

- Η υπόθεση έγινε γνωστή στον διεθνή Τύπο ως «Russian Laundromat», όπου Laundromat είναι τα δημόσια πλυντήρια που χρησιμοποιεί όποιος θέλει ρίχνοντας κέρματα για τη λειτουργία τους. Στο διάστημα από το 2010 έως και το 2014 που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο,  υπολογίζεται ότι βγήκαν από τη Ρωσία 20,8 δισ. δολάρια τα οποία ξεπλύθηκαν γυρίζοντας μέσω διαφόρων τραπεζών.

- Γιατί μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη ιστορία; Γιατί στο διάστημα 2009-2012 (το πλυντήριο έγινε από το 2010 ως το 2014) Διευθύνων Σύμβουλος της AmsterdamTrade Bank ήταν ο Μάρτιν Τσούρντα. Ο επικεφαλής του ΤΧΣ - που παρουσιάζεται στην Αθήνα ως ο άνθρωπος που κατέχει την απόλυτη και μοναδική γνώση για τις ελληνικές τράπεζες-  ήταν για χρόνια επικεφαλής μιας τράπεζας που «γύριζε» ρώσικα κεφάλαια και δεν πήρε χαμπάρι. Tα σχόλια -προς το παρόν- δικά σας.

- Επαφές με τις τράπεζες έχει αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ καθώς η κατάσταση πιέζει και πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

- Στην Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει σήμερα ο Κ. Δομαζάκης το σχέδιο του για την Creta Farm. Στο μεταξύ η εταιρεία –κατά τον ίδιο- σε δύο εβδομάδες ξεμένει από πρώτες ύλες καθώς οι τράπεζες έκλεισαν την «κάνουλα» του factoring.

- Τέσσερα χρόνια προσπαθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βγάλει νέο οργανόγραμμα κι ακόμα δεν το είδαμε. Τρία χρόνια προσπαθεί να νοικιάσει νέο κτίριο, όπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση. Οπότε δεν είναι παράλογο που χρειάστηκε ένα χρόνο να αντιδράσει για τη Folli Follie.

- Δυσκολεύει η κατάσταση για την Notos Com. Λευκός ιππότης δεν έχει φανεί και οι επιχειρηματίες με συναφές αντικείμενο έχουν πάρει αποστάσεις και περιμένουν το μοιραίο. Θεωρούν ότι θα τους έρθει πολύ φθηνότερα να πάρουν επιλεκτικά τμήματα της εταιρείας ή δραστηριότητες.

- Σε καλό δρόμο είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και φαίνεται πως αυτή τη φορά το εγχείρημα θα είναι επιτυχές.