Black Box 18/7/2019

Black Box 18/7/2019

- Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση του προσώπου που θα αναλάβει να διαχειριστεί τις τύχες της ΔΕΗ και να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης. Λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης αποστολής που θα αναλάβει ο νέος ισχυρός άνδρας της επιχείρησης, η κυβέρνηση έχει υψώσει τον πήχη και αναζητά managers της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

- Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βολιδοσκόπησε χωρίς επιτυχία για τη ΔΕΗ το πρώην στέλεχος της Toyota που είχε αναλάβει τα ηνία της ΔΕΗ το 2007, Π. Αθανασόπουλο, τον έμπειρο τραπεζίτη και έως πρότινος Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Καραμούζη και το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων Ευ. Βιδάλη, ο οποίος το 2012 είχε αναλάβει διαπραγματευτής εκ μέρους της κυβέρνησης για τα θέματα των αυτοκινητόδρομων (παραχωρήσεις). Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Επιχείρησης οπότε είναι πιθανόν να έχουμε εξελίξεις.

- Πάμε τώρα στο μέτωπο της Αttica Bank ξεκινώντας από τα πρόσωπα. Ο Κ. Μητρόπουλος ανέλαβε ήδη καθήκοντα Προέδρου, καθώς η θέση ήταν κενή μετά την απώλεια του Γ. Μιχελή. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Αttica Bank θα αναλάβει ο ικανός Αν. Βαρθολομαίος (Αtlantic Bank New York, Ιnterbank, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΔΑΠ).

- Γιατί δεν ανέλαβε ήδη ο κ. Βαρθολομαίος, αφού το ΔΣ της τράπεζας συνεδρίασε χθες και εξέλεξε τον κ. Μητρόπουλο; Διότι ο νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αθ. Τσάδαρης δεν παραιτείται και συνεπώς η τοποθέτηση του κ. Βαρθολομαίου θα γίνει από το μέτοχο τη Δευτέρα, καθώς η Τράπεζα έχει επαναληπτική Γενική Συνέλευση μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει το ΤΣΜΕΔΕ. Ο Θ. Πανταλάκης παραμένει στη θέση του καθώς θεωρείται ότι δεδομένων των προβλημάτων της Αttica Bank έχει διαχειριστεί με επιτυχία την κατάσταση.

- Η μετοχή της Αttica Bank έχει εντυπωσιάσει με την απότομη άνοδο που έχει καταγράψει. Άνοδος που αρκετές φορές σημειώθηκε ανεξάρτητα από το κλίμα υπό το οποίο διεξαγόταν η συνεδρίαση του ΧΑ, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα χθες, με την αγορά να έχει θετικό πρόσημο η μετοχή έκλεισε με μικρές απώλειες ενώ την Τρίτη που το ΧΑ πιεζόταν σημαντικά από ρευστοποιήσεις, έκλεισε με κέρδη 4%.

- Η Αttica Bank σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις αναδιάρθρωσης. Έχει πουλήσει δύο πακέτα κόκκινων δανείων ύψους περίπου 2 δισ. κι έχει μείνει με 1,2 δισ. πράσινα δάνεια και 700 εκατ. κόκκινα που θα διαχειριστεί η ίδια. Αυτό που χρειάζεται η τράπεζα τώρα είναι φρέσκα κεφάλαια, δηλαδή έναν στρατηγικό επενδυτή που η είσοδος του θα μειώσει το μετοχικό ποσοστό των ταμείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα το επιδιώξει και η νέα κυβέρνηση θα το στηρίξει.

- Αυτή είναι η προοπτική που «δονεί» τη μετοχή της Αttica Bank. Το 80% των μετοχών της Αttica Bank είναι κλειδωμένο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 193 εκατ. που σημαίνει ότι το free float είναι μόλις 38,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο ημερήσιος όγκος συνήθως κυμαίνεται περίπου από 700.000 έως 1.500.000 τεμάχια η μετοχή απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 300 έως 600 χιλιάδων ευρώ ανά συνεδρίαση. Σημειώστε επιπλέον ότι υπάρχουν πληροφορίες πως το μετοχολόγιο –παρά την άνοδο- δεν παρουσιάζει μείζονες μεταβολές.

- Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης της Τιτάν, με τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιτυχή κατάληξη. Ίδωμεν…