Black Box 17/7/2019

Black Box 17/7/2019

- Η διαρροή από το ΤΧΣ ότι προτείνει τον Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση Senior Independent Director (SID) στο ΔΣ της Εθνικής επιβεβαίωσε ότι ο Κ. Μιχαηλίδης προς το παρόν διατηρεί τη θέση του προέδρου. Και αφού παραμένει και επειδή ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι πρόσωπο ειδικού βάρους, από χθες όλη η αγορά έμαθε τη θέση SID.

- Το παρασκήνιο για τον Κ. Μιχαηλίδη είναι ότι διέσωσε την καρέκλα του μετά από ένα ταξίδι στην Φρανκφούρτη που έγινε πριν από μόλις μερικές ημέρες. Ο κ. Πρόεδρος είχε πρόβλημα fit & proper επειδή παρουσίαζε μια σταθερή ροπή προς τα εκτελεστικά καθήκοντα που δεν συνάδει με τα καθήκοντα του Προέδρου. Το ταξίδι τελικά αποδείχθηκε χρήσιμο γιατί τους έπεισε κι ως το τέλος του έτους διατηρεί τον προεδρικό θώκο.

- Στο ΤΧΣ, ο κ. Τσούρντα με την βαθιά και πολύπλευρη εμπειρία που απέκτησε στις ρωσικές τράπεζες όπου εθήτευσε, αρχικά προόριζε για Πρόεδρο της Εθνικής την κ. Αικ. Μπερίτση, η οποία στις 15/7/19 παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ της Εurobank. Η παραίτηση έγινε, επειδή προφανώς τώρα θα προταθεί από το Ταμείο για μέλος του ΔΣ της ΕΤΕ.

- Το μέγεθος της ξεφτίλας στην υπόθεση της Folli Follie δεν έχει αρχή, μέσον και τέλος. Η πολυαναμενόμενη έρευνα της PwC δεν μας έκανε σοφότερους αφού ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα δεν μπόρεσε να εντοπίσει -που κανονικά θα έπρεπε να είναι 42,6 εκατ. ευρώ- επειδή δεν είχε επαρκή στοιχεία από τις τράπεζες. Με απλά λόγια τα στοιχεία έχουν εξαφανιστεί ή συγκαλυφθεί και η PwC περιορίστηκε σε κάποια συμπεράσματα και υποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν σε δικαστήριο. Ουσιαστικά η PwC μας είπε «ρώτησα κι απαντήσεις δεν πήρα». Στο μεταξύ οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι ακόμη μέσα στην εταιρεία…

- Ήρθε ο λόγος για το σκάνδαλο της Folli Follie και η στήλη θυμήθηκε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Λοιπόν, η πλέον ανίκανη διοίκηση που πέρασε ποτέ από την Επιτροπή, Χ. Γκότσης και παρέα, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αρχίσει να μαζεύει τα προσωπικά αντικείμενα από τα γραφεία και να κανονίσει ελεύθερα για διακοπές. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και καλοκαίρι στην Επιτροπή η σημερινή διοίκηση δεν βγάζει.