Black Box 13/05/2019

Black Box 13/05/2019

- Μπήκαμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών καθώς απομένουν μόλις 12 ημέρες έως την εκλογική αναμέτρηση. Μια περίοδος άχαρης και μάλλον δυσάρεστης αναμονής με μονοθεματική επικαιρότητα. Η αγορά περνά σε δεύτερο πλάνο καθώς όλοι περιμένουν το βράδυ της 26ης Μάιου για να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ως τότε όλοι κάνουν κράττει. Στο μεταξύ η πόλωση θα εντείνεται κι όλοι εμείς που δεν εμπλεκόμαστε άμεσα, καλό είναι πάρουμε αποστάσεις ασφαλείας γιατί όταν τα βουβάλια πλακώνονται...

- Η σκιά της πολιτικής βαραίνει πάνω στην αγορά και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αγορά ομολόγων για να διαπιστωθεί αν θα έχει συνέχεια η άνοδος των spreads που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των προεκλογικών μέτρων της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή -και παρά τις προσδοκίες για εκτόνωση- η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας παρατείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.  

- Πάντως  χρηματιστηριακά, η εβδομάδα που ξεκινά είναι πλούσια σε γεγονότα. Κατ'' αρχήν σήμερα το βράδυ περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI ώστε να δούμε να επιβεβαιώνονται στην πράξη οι εκτιμήσεις πως επιστρέφουν στον βασικό δείκτη της MSCI οι μετοχές των Εθνική και Εurobank. Οι οποίες αλλαγές επέλθουν στους δείκτες, θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος του μήνα.

- Η Εθνική κυριαρχεί αυτήν την εβδομάδα καθώς αύριο ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ η τράπεζα δίνει μεγάλη έμφαση στο περίφημο investors day που οργανώνει στο Λονδίνο την Πέμπτη 16 Μάιου και στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας. Τι μπορεί να πάει στραβά σε ένα investors day; Να καταρρεύσει η μικροφωνική; Να πέσει το ρεύμα; Να μην έλθουν οι επενδυτές; Τίποτε από αυτά όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να αλλάξει το κλίμα, τη δυναμική για την τράπεζα ένα σχέδιο μετασχηματισμού; Πάντως, δεν υπάρχει προηγούμενο που η παρουσίαση ενός επιχειρηματικού σχεδίου να πήρε το Νόμπελ Οικονομίας. 

- Ο μετασχηματισμός της Εθνικής περνά μέσα από την απόλυση 2000 εργαζομένων. Ίσως αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος που προτίμησαν να κάνουν την παρουσίαση στο Λονδίνο. Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα διαχείρισης του προσωπικού είναι η ουσιαστική δυσκολία του σχεδίου που έχει μπροστά της η διοίκηση της Εθνικής (αλλά και οι διοικήσεις των άλλων  τραπεζών). 

- Επ'' ευκαιρία, να πούμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τελειώσει και τυπικά η μεταβίβαση από την Εθνική και των υπολοίπων μετοχών της Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Με στόχο και την χρηματοδότηση της εξαγοράς των μετοχών, η Πανγαία προχώρησε πρόσφατα σε ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. από την Alpha Bank.

- Αντίθετα από τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν κάποιοι στην αγορά, στην Eurobank έχουν απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι το σχέδιο τους θα προχωρήσει ομαλά και πως θα προσφερθούν από την αγορά ικανοποιητικές τιμές για τα πακέτα Cairo, Pillar και την αγορά της FPS.