Τζάνειο: Κρίσιμες ώρες για την 62χρονη – «Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
Eurokinissi/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Eurokinissi/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Τζάνειο: Κρίσιμες ώρες για την 62χρονη – «Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η 62χρονη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος - χωρίς να τη χρειάζεται - και μάλιστα από διαφορετική ομάδα αίματος. Αποτέλεσμα του λάθους αυτού ήταν να υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά και να προκληθούν προβλήματα σε καρδιά, πνεύμονες, νεφρά και αίμα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η οικογένεια υπέβαλε μήνυση, η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ ο νοσηλευτής έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, ενώ εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Η 62χρονη εισήχθη στο Τζάνειο με ελαφρύ εγκεφαλικό την Τρίτη, το οποίο θα αντιμετωπιζόταν συντηρητικά στη Νευρολογική κλινική. Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Ιουνίου, ένας από τους 3 νοσηλευτές που είχαν βάρδια της έκανε κατά λάθος μετάγγιση αίματος, αντί να το χορηγήσει σε άλλη ασθενή στον ίδιο θάλαμο.

Ο οργανισμός της 62χρονης με το που έλαβε τη λάθος μονάδα αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή, άρχισε να καταρρέει. Υπέστη αυξημένη εγκεφαλική αιμορραγία και χρειάστηκε να χειρουργηθεί. 

Δικηγόρος οικογένειας: Μας έδωσαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης

Απαισιόδοξος σχετικά με την πορεία της υγείας της 62χρονης εμφανίστηκε ο δικηγόρος της οικογένειας, Αθανάσιος Αλεξόπουλος: «Έχουν πληγεί πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της, αυτή τη στιγμή δεν έχει επικοινωνία, δεν λειτουργούν οι πνεύμονες, υπάρχει πρόβλημα καρδιακό, υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά και αιματολογικό. Μας έδωσαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ασθενής δεν είχε καμία ένδειξη για μετάγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος προήλθε από σύγχυση του νοσηλευτή.

Ο Αθανάσιος Αλεξόπουλος δήλωσε ακόμη: «Οι εντολείς μου μου λένε, ότι έφυγαν το βράδυ ήταν γεμάτη γέλια κλπ. Της είπαν να κάτσουν μαζί της, τους έδιωξε εκείνη και είπε ποιος ο λόγος να κάτσετε εδώ πέρα; Και ενημερώθηκαν 5 η ώρα το πρωί ότι επιδεινώθηκε η υγεία της μητέρας τους».

Η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε ΕΔΕ για το συμβάν, ενώ έχει κατατεθεί και μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πειραιώς για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει έρευνα για το αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο.

Η A’ Αντιπρόεδρος ΟΕΓΝΕ, Ματίνα Παγώνη ανέφερε για το συμβάν: «Η διαδικασία είναι απόφαση γιατρού για μετάγγιση σε συγκεκριμένο ασθενή, η αιμοδοσία κάνει τις διαδικασίες ούτως ώστε να ελεγχθεί η ομάδα αίματος, το αίμα κλπ. Με υπογραφή γιατρού από την αιμοδοσία, μεταφέρεται ο ασκός στο τμήμα και από εκεί και πέρα, διασταυρώνεις τον ασθενή με την μονάδα και ο νοσηλευτής το τοποθετεί».

«Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για το ατυχές συμβάν και δεσμεύονται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την αποκατάσταση της υγείας της ασθενούς, όσο και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αναστάσιος Μύτογλου, Διοικητής Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο».

Α. Γεωργιάδης: Εντός μιας εβδομάδας το πόρισμα για το λάθος στο Τζάνειο

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει σαφής εικόνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το λάθος

Τόνισε δε ότι ο νοσηλευτής θα πρέπει να προστατευθεί, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικά έμπειρο και ευσυνείδητο εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε παρέμβασή του στο Mega ότι θα βγει εντός μιας εβδομάδας πόρισμα για τη λάθος μετάγγιση σε ασθενή στο Τζάνειο νοσοκομείο.

«Μην σταυρώσουμε τον νοσηλευτή, γιατί αισθάνθηκα λίγο ότι τον σταυρώσαμε. Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα λάθος. Οι πληροφορίες που έχω από το νοσοκομείο είναι ότι πρόκειται για έναν νοσηλευτή εξαιρετικά ευσυνείδητο στη δουλειά του, εξαιρετικά έμπειρο και κατά τη γνώμη των συναδέλφων του, ήταν ένας από τους καλύτερους του νοσοκομείου.

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ένα πράγμα είναι να κάνουμε καλά την ασθενή, ένα να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και να φτιάξουμε πιο αυστηρές διαδικασίες, ένα πράγμα είναι να γίνουν όλα με διαφάνεια, αλλά να μην χάνουμε και την ανθρωπιά μας», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η γυναίκα δίνει τη μάχη της και ελπίζω να τη δώσει με επιτυχία. Θα δούμε τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί αυτή η ιατρική διαδικασία. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα πάει καλύτερα. Ξεκινάει πάλι με συγγνώμη στην ίδια και την οικογένεια. Εάν τυχόν η οικογένεια φτάσει στα δικαστήρια θα δώσω εντολή στο νοσοκομείο να μην αντιδικήσει στο δικαστήριο.

Δεν αντιδικώ με την οικογένεια ούτε λέω πως δεν έγινε λάθος. Προφανώς έγινε λάθος. Πρέπει να σκιστούμε να βρούμε τρόπο να μην ξαναγίνει αυτό το πράγμα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.