Τριπλή επιδημία απειλεί τις ΗΠΑ, σε επαγρύπνηση η Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock
Tripledemic

Τριπλή επιδημία απειλεί τις ΗΠΑ, σε επαγρύπνηση η Ευρώπη

Ο όρος tripledemic – που μεταφράζεται σε τριπλή επιδημία – έχει αρχίσει να ακούγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την ταυτόχρονη επέλαση τριών ιών: του κορονοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.

Τους δύο προηγούμενους χειμώνες, υπήρχαν κλειστά σχολεία, εφαρμοζόταν τηλεργασία και ίσχυαν περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την ύφεση ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απελευθερώσει όλες τις δραστηριότητες και όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές. Έτσι, μαζί με τη… ζωή επιστρέφουν και όλες οι ιώσεις του χειμώνα.

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων, Αμερικανοί επιστήμονες σταθμίζουν τα εξής δεδομένα:

  • Η περίοδος της γρίπης ξεκίνησε νωρίς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα μέσα Οκτωβρίου, άρχισε να διαφαίνεται αυξητική τάση στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, σε πολλές πολιτείες και κυρίως στις νοτιοανατολικές και νοτιο-κεντρικές περιοχές.
  • Τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών καταγράφουν έξαρση στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (R.S.V).
  • Τα κρούσματα Covid-19 δείχνουν τάση σταθεροποίησης ή και ελαφράς μείωσης σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC), αλλά οι επιδημιολόγοι εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση.

Οι επιστήμονες δεν διακινδυνεύουν συγκεκριμένες προβλέψεις για πιθανή νέα έξαρση του κορονοϊού και της γρίπης.

Για τη νόσο Covid-19, ορισμένα μοντέλα προβλέπουν έξαρση πριν από τα Χριστούγεννα και νέο πανδημικό κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Για τη γρίπη, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην πρώιμη έναρξη της εποχικής δραστηριότητας του ιού, ενώ ορισμένοι ειδικοί αναμένουν έξαρση τις επόμενες εβδομάδες, αν και μέχρι τώρα η κυκλοφορία του ιού της γρίπης παραμένει σχετικά χαμηλή.

Και οι τρεις ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα: πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να προκαλέσει η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορωνοϊού, γρίπης και R.S.V, τριών αναπνευστικών ιών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο. Η συννοσηρότητα μπορεί, με άλλα λόγια, να φέρει ισχυρές πιέσεις στο σύστημα περίθαλψης, δημιουργώντας την ανάγκη για ταυτόχρονη νοσηλεία πολλών ασθενών.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και της γρίπης. Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει σε σημαντικό βαθμό απέναντι στη βαριά νόσο, προλαμβάνοντας πολλές νοσηλείες και πολλούς θανάτους.

Πέρυσι, ο αμερικανικός πληθυσμός δεν θωρακίστηκε πλήρως απέναντι στη γρίπη, με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να μην φτάσει ούτε το 70%.

Φέτος, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να θωρακιστούν πρωτίστως οι ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και ο γενικός πληθυσμός, έγκαιρα, πριν τους προλάβει η έξαρση της γρίπης.

Οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στη γρίπη και τον R.S.V.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (R.S.V.) προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους σε ενήλικες 65 ετών και άνω και έως 300 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του ιού, δύο σχετικές κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη ενώ σε στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται και ένα αντιικό φάρμακο.

Πέραν του εμβολιασμού για γρίπη και κορονοϊό, οι ειδικοί επισημαίνουν και την αξία της απομόνωσης μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα και τονίζουν ότι η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε μεγάλο συνωστισμό μπορεί να είναι σωτήρια.

Μέχρι ώρας, δεν είναι σαφές αν η ανησυχία για τριπλή χειμερινή επιδημία αφορά και άλλες περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα τους και την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι και οι τρεις αυτοί ιοί κυκλοφορούν παντού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση.