Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω»

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω»

Το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αποτελεί στην πραγματικότητα τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, με την προσθήκη δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μία από τις πρώτες αιτίες θνητότητας παγκοσμίως. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στη διάρκεια της παρουσίασής της σε τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Συγκινητική στιγμή, όταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος τέσσερις κυρίες μίλησαν για την εμπειρία τους με τον καρκίνο του μαστού, τη σημαντικότητα της πρόληψης, αλλά και το μεγάλο «ευχαριστώ» μίας εξ αυτών καθώς ένα sms που έλαβε τον Αύγουστο του 2022 για να κάνει τη μαστογραφία της και στην ουσία της έσωσε τη ζωή γιατί έδωσε διάγνωση καρκίνου.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη και περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν 13 Μαΐου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών και θα είναι σε συνάρτηση με τη β’ φάση του προσωπικού γιατρού.

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε δύο νέα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

«Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε», δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν sms να μην αμελήσουν τις εξετάσεις

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος που ένα όραμα που είχε χρόνια γίνεται πράξη.

Η πρόληψη για δεκαετίες ήταν ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας και όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές, τόνισε.

Τι μας αποτρέπει όμως από τον προληπτικό έλεγχο; Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς αλλά πρωτίστως ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν sms για μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» να μην αμελήσουν τις εξετάσεις.

Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, είπε ο Πρωθυπουργός, με όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη, αλλά και να μισήσουμε για τη δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν την άθληση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή την παχυσαρκία. Μπορούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε, κατέληξε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε όλο τον ελληνικό πληθυσμό να αξιοποιήσει «αυτή τη μοναδική ευκαιρία», όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Προλαμβάνω». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην παχυσαρκία, έχει υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και «έχουμε έναν εντελώς λάθος τρόπο ζωής».

«Οφείλουμε να προλάβουμε», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μεγάλη αλλαγή στον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες ήταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό, όταν εύκολα και γρήγορα οι πολίτες λάμβαναν στο κινητό τους ραντεβού και ενημέρωση εμβολιαστικής κατάστασης.