Ο Long COVID κρατάει ακόμα τους γιατρούς στο σκοτάδι
Shutterstock
Shutterstock

Ο Long COVID κρατάει ακόμα τους γιατρούς στο σκοτάδι

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα κοινό σύμπτωμα του COVID. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης γνώσεων σχετικά με τα συμπτώματα μετά τη νόσηση, δεν είναι εύκολο να συμβουλέψουν οι γιατροί τους ασθενείς τους πόσο θα διαρκέσει αυτό το σύμπτωμα, γιατί το παρουσιάζει ή ποια είναι η πραγματική αιτία του.

Αυτή είναι η κατάσταση της γνώσης για τον Long COVID. Αυτό το ενημερωτικό κενό είναι ο λόγος που παλεύουν οι γιατροί και βρίσκονται σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών μετά τη νόσηση.

Σχεδόν καθημερινά, δημοσιεύονται νέες μελέτες σχετικά για το Long COVID-19 και τις κοινωνικές επιπτώσεις του. Αυτές οι μελέτες συχνά υπολογίζουν διάφορα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό αυτής της πάθησης, τη διάρκειά της και το εύρος της.

Long COVID: Τι είναι;

Το CDC θεωρεί ότι το Long COVID είναι ένας γενικός όρος για τις «συνέπειες στην υγεία» που εμφανίζονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από μια οξεία μόλυνση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί «έλλειψη επιστροφής στη συνήθη κατάσταση υγείας μετά τον COVID», σύμφωνα με το CDC.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, δυσκολία στην άσκηση, «ομίχλη του εγκεφάλου», πόνο στο στήθος, βήχα και απώλεια γεύσης/όσφρησης. Ας σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τα συμπτώματα να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, απλώς να υπάρχουν.

Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ ή κριτήρια που να επιβεβαιώνουν αυτή τη διάγνωση. Επομένως, τα συμπτώματα και οι παραπάνω ορισμοί είναι ασαφείς και καθιστούν δύσκολη τη μέτρηση του επιπολασμού της νόσου.

Πράγματι, όταν κάποιος κάνει εξέταση αίματος ρουτίνας ή απεικόνιση σε αυτούς τους ασθενείς, είναι απίθανο να βρεθεί κάποια ανωμαλία. Ορισμένα άτομα, ωστόσο, πληρούν διαγνωστικά κριτήρια και έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS). Το POTS είναι μια διαταραχή που απαντάται συνήθως σε ασθενείς με Long COVID και προκαλεί προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό όταν μετακινείται από καθιστή σε όρθια θέση, κατά την οποία συμβαίνουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Πώς να ξεχωρίσετε το Long COVID από άλλες καταστάσεις

Υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να αποκλειστούν στην αξιολόγηση κάποιου με Long COVID. Πρώτον, οποιαδήποτε αδιάγνωστη πάθηση ή αλλαγή σε μια υποκείμενη πάθηση που θα μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αποκλειστεί.

Δεύτερον, αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες ότι όσοι βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή ακόμη και νοσηλεύονται με COVID δεν θα πρέπει πραγματικά να ομαδοποιούνται με εκείνους που είχαν μη επιπλοκή COVID που δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν σημαίνει ότι η Long COVID-19 δεν εμφανίζεται στους πιο σοβαρά άρρωστους ασθενείς, απλώς πρέπει να διακρίνεται από αυτές τις καταστάσεις. Ο ορισμός του CDC και πολλές μελέτες δεν κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση και μπορεί να συγχέουν το μακροχρόνιο COVID με το PICS και το μετανοσοκομειακό σύνδρομο.

Ο ρόλος των αντιιικών και εμβολίων

Η χρήση εμβολίων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει εντελώς, τον κίνδυνο Long COVID. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα άτομα χαμηλού κινδύνου ωφελούνται από τον εμβολιασμό κατά του COVID. Μερικοί έχουν επίσης αναφέρει ένα θεραπευτικό όφελος του εμβολιασμού σε ασθενείς με Long COVID-19.

Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιιικά φάρμακα μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο για Long COVID, πιθανώς επηρεάζοντας την κινητική κατάσταση του ιικού φορτίου. Θα είναι σημαντικό, καθώς αναπτύσσονται νεότερα αντιιικά φάρμακα, να σκεφτούν τον ρόλο των αντιικών όχι μόνο στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών αλλά και ως μηχανισμού για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επίμονων συμπτωμάτων.

Long COVID και άλλες μολυσματικές ασθένειες

Η αναγνώριση του Long COVID έχει ωθήσει πολλούς επιστήμονες να αναρωτηθούν αν εμφανίζεται μαζί με άλλες μολυσματικές ασθένειες. 

Τα άτομα με γρίπη μπορεί να βήχουν για εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους και ακόμη και οι ασθενείς με Έμπολα μπορεί να έχουν επίμονα συμπτώματα.

Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται ότι η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν με COVID ταυτόχρονα, επέτρεψε να γίνει πιο ορατό ένα σπάνιο φαινόμενο που υπήρχε πάντα με πολλούς τύπους λοιμώξεων.

Χωρίς κατανόηση της βιολογικής βάσης αυτής της πάθησης, καθίσταται αδύνατη η διάγνωση ασθενών, η ανάπτυξη θεραπευτικών σχημάτων ή η πρόγνωση (αν και τα συμπτώματα φαίνεται να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου).

Πρόσφατα ειπώθηκε ότι η αποκάλυψη των περιπλοκών αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει σε πολλές νέες γνώσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα - μια συναρπαστική προοπτική από μόνη της που θα προωθήσει την επιστήμη και την ανθρώπινη υγεία.