Μ. Παγώνη: Να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, έστω και τώρα

Μ. Παγώνη: Να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, έστω και τώρα

Στο «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων και υποπαραλλαγών του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Αναφορικά με τις υποπαραλλαγές «Κράκεν» και «Όρθρος» η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και πως κάθε μετάλλαξη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών.

Τι προκαλούν η «Κράκεν» και ο «Όρθρος»

Η μετάλλαξη «Όρθρος» που ανήκει στην Όμικρον - όπως και η «Κράκεν» - αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξελίσσονται σε πνευμονία, με αποτέλεσμα τα εκάστοτε περιστατικά να λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και να επιστρέφουν σπίτι τους, ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα περιστατικά εκείνα που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ίσως να χρειαστούν και νοσηλεία.

Μεγάλη κινητικότητα στα νοσοκομεία 

Στα νοσοκομεία, εκτός από τα περιστατικά κορονοϊού που δεν είναι πολλά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας των άλλων αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, εξήγησε η κ. Παγώνη.

Δεν υπάρχει ανησυχία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω «Κράκεν» ή «Όρθρου», αλλά τα άτομα που νοσούν δεν παύουν να μεταδίδουν τον ιό.

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί

Σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες υποπαραλλαγές, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι «Βεβαίως και είμαστε καλυμμένοι και με τα επικαιροποιημένα, καθώς καλύπτουν την Όμικρον. Για αυτό επιμέναμε να εμβολιαστεί ο κόσμος».

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».

Η κορύφωση αυτού του συνδυασμού των αναπνευστικών προβλημάτων, δηλαδή της γρίπης και των υπόλοιπων ιώσεων και θα φτάσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ανησυχία των παιδιάτρων

Η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των παιδιών, καθώς και για τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τον εμβολιασμό για τα παιδιά.