Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει τους πάντες - Οι τρόποι μετάδοσης

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει τους πάντες - Οι τρόποι μετάδοσης

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

«Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

ΠΟΥ: Εφικτός ο περιορισμός της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων

Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με γρήγορη δράση.

«Πιστεύουμε ότι εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να το περιορίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάντ, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ετοιμότητα Παγκόσμιου Μολυσματικού Κινδύνου σε μια τεχνική ενημέρωση προς τα κράτη- μέλη στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ.

ΕΕ: Προχωρά σε αγορά εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει από κοινού ένα εμβόλιο και ένα αντιικό φάρμακο για την καταπολέμηση της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ο συντονιστής εμβολίων της Σουηδίας.

«Μετά από πολλές συναντήσεις αποφασίστηκε ότι θα αγοράσουμε εμβόλιο και αντιική θεραπεία», δήλωσε ο συντονιστής Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, όπως αναφέρει το Reuters.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΕ θα αγοράσει τα Imvanex και Tecovirimat της Bavarian Nordic από τη Siga Technologies στις ΗΠΑ.
Πάντως, ο Μπέργκστρομ τόνισε ότι η ΕΕ δεν είχε ακόμη υπογράψει σύμβαση με καμία από τις δύο εταιρείες.

«Θα πάει γρήγορα όμως. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο συμβόλαιο σε μια εβδομάδα περίπου και ίσως κάποιες περιορισμένες παραδόσεις τον Ιούνιο», ανέφερε.

Το Imvanex έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς όσο και της ευλογιάς των πιθήκων. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για την ευλογιά, αν και οι γιατροί μπορούν να τη συνταγογραφήσουν εκτός ετικέτας για την ευλογιά των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 200 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της συνήθως ήπιας ιογενούς λοίμωξης σε 19 χώρες από τις αρχές Μαΐου.

Η παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων που εμπλέκεται στην τρέχουσα επιδημία έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.