Χάνουμε κιλά ή λίπος όταν ιδρώνουμε;
Shutterstock
Shutterstock

Χάνουμε κιλά ή λίπος όταν ιδρώνουμε;

Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε κυρίως νερό και όχι σωματικό λίπος. Η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός του σώματός μας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Όταν συμμετέχουμε σε σωματική δραστηριότητα ή εκτιθέμεθα σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδρώνουμε για να δροσιστούμε.

Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υγρών από το σώμα μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση του σωματικού μας βάρους. Ωστόσο, αυτή η απώλεια βάρους δεν είναι ενδεικτική της απώλειας λίπους, μας λέει η Φωτεινή Καρμανιώλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της απώλειας νερού και της απώλειας σωματικού λίπους:

Απώλεια νερού

Η εφίδρωση οδηγεί στην απώλεια νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού στη ζυγαριά. Αυτή η απώλεια βάρους είναι προσωρινή, καθώς μπορούμε να ανακτήσουμε γρήγορα το χαμένο νερό με την κατανάλωση υγρών.

Απώλεια λίπους

Για να χάσουμε σωματικό λίπος, πρέπει να δημιουργήσουμε έλλειμμα θερμίδων καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε μέσω των καθημερινών μας δραστηριοτήτων και της άσκησης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα μας.

Τι γίνεται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μια φυσική και απαραίτητη φυσιολογική αντίδραση που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Όταν συμμετέχουμε σε σωματική δραστηριότητα, οι μύες μας παράγουν θερμότητα και το σώμα μας ιδρώνει για να δροσιστεί. Ας δούμε πώς λειτουργεί η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης:

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Καθώς το σώμα μας θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ιδρωτοποιοί αδένες στο δέρμα μας παράγουν ιδρώτα. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα μας, βοηθά στην απαγωγή της θερμότητας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας σε ένα ασφαλές επίπεδο.

Απώλεια υγρών

Η εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια υγρών, κυρίως νερού, και μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση του σωματικού βάρους.

Απώλεια ηλεκτρολυτών

Ο ιδρώτας περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτών των βασικών μετάλλων, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να αναπληρωθούν μέσω της ενυδάτωσης και της κατάλληλης διατροφής.

Περισσότερος ιδρώτας σημαίνει περισσότερο κάψιμο;

Η ποσότητα του ιδρώτα που παράγετε κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι απαραίτητα ανάλογη με τον αριθμό των θερμίδων που καίμε. Το πόσο ιδρώνουμε επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η ένταση της άσκησής μας και το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης.xano varos idronontasΑκολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

Ένταση της άσκησης

Η εφίδρωση τείνει να αυξάνεται με την ένταση της σωματικής μας δραστηριότητας. Εάν εργαζόμαστε πιο σκληρά και η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, είναι πιθανό να ιδρώνουμε περισσότερο. Ωστόσο, αυτό δεν συσχετίζεται πάντα με τον αριθμό των θερμίδων που καίμε. Οι δραστηριότητες υψηλής έντασης μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη εφίδρωση, αλλά καίνε επίσης περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό.

Μέγεθος σώματος

Τα άτομα με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο από τα πιο μικρόσωμα άτομα, επειδή έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια για την παραγωγή ιδρώτα.

Επίπεδο φυσικής κατάστασης: Τα γυμνασμένα άτομα συχνά ιδρώνουν πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να ιδρώνουν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης για να δροσιστούν και μπορεί να μην παράγουν τόσο πολύ ιδρώτα ανά μονάδα προσπάθειας σε σύγκριση με τα λιγότερο γυμνασμένα άτομα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η θερμοκρασία, η υγρασία και οι συνθήκες ανέμου μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ιδρώνουμε. Ο ζεστός και υγρός καιρός, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη εφίδρωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίμε περισσότερες θερμίδες.

Κατάσταση ενυδάτωσης

Εάν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, μπορεί να ιδρώνουμε περισσότερο επειδή το σώμα μας ψύχεται αποτελεσματικά. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη εφίδρωση και μπορεί να μην είναι ενδεικτική μιας πιο αποτελεσματικής καύσης θερμίδων.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της έντονης εφίδρωσης;

Ορισμένοι παράγοντες και πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την έντονη εφίδρωση και πρέπει να προσέχουμε είναι:

Αφυδάτωση

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, ταχυκαρδία, σκούρα ούρα και ξηρό ή κολλώδες στόμα. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, πίνουμε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Τα αθλητικά ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες (ισοτονικά) μπορεί να είναι ευεργετικά για μεγαλύτερες, πιο έντονες προπονήσεις και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χαμένου νατρίου και καλίου.

Εξάντληση από τη ζέστη

Σε ακραίες συνθήκες, η έντονη εφίδρωση σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη, ναυτία και ταχυπαλμία. Εάν εμφανίσουμε αυτά τα συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας να μετακινηθούμε σε ένα πιο δροσερό μέρος, να ενυδατωθούμε και να δροσίσουμε το σώμα μας με υγρά υφάσματα ή ένα δροσερό ντους. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να συμβεί όταν το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος αποτύχει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος (πάνω από 40°C), σύγχυση, απώλεια συνείδησης, γρήγορο και έντονο σφυγμό και ζεστό, ξηρό δέρμα. Η θερμοπληξία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό και η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, αδυναμία, ακόμη και σε καρδιακές διαταραχές. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας.

Υπερπροσπάθεια

Ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσική αντίδραση στην άσκηση, η υπερπροσπάθεια μπορεί να συμβεί αν πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά, ειδικά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμότητα, καθώς και σε σωματική καταπόνηση και τραυματισμό. Δίνουμε προσοχή στα σήματα που μας δίνει το σώμα μας.

Δερματικά προβλήματα

Η παρατεταμένη έκθεση στον ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως εξάνθημα από τη ζέστη ή τριβές. Το να φοράμε ρούχα που απορροφούν την υγρασία και να διατηρούμε το δέρμα καθαρό και στεγνό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

Υγιεινή

Η έντονη εφίδρωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οσμή του σώματος και πιθανές δερματικές μολύνσεις. Οι καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το τακτικό ντους, η χρήση αντιιδρωτικού ή αποσμητικού και η χρήση καθαρών ρούχων που απορροφούν την υγρασία, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.