Βέλγιο: Κήρυξε επιδημία γρίπης λόγω των πολλών περιστατικών
AP
AP

Βέλγιο: Κήρυξε επιδημία γρίπης λόγω των πολλών περιστατικών

«Η γρίπη έχει ήδη επιστρέψει εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, αλλά τώρα πληρούνται όλα τα κριτήρια για να μπορούμε να μιλάμε για επιδημία γρίπης», ανέφερε το ινστιτούτο, σύμφωνα με το Politico, εξηγώντας ότι μια «σαφή αύξηση» στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης παρατηρήθηκε μεταξύ των γενικών ιατρών καθώς και σε εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλείες.

Εκτός από τον ιό της γρίπης, κυκλοφορούν επί του παρόντος ο ιός της βρογχιολίτιδας, ο κορονοϊός και άλλοι ιοί του αναπνευστικού που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα, πρόσθεσε το ινστιτούτο.

«Πλέον βλέπουμε τόσους ασθενείς με γρίπη στα νοσοκομεία μας όσο και ασθενείς με κορονοϊό», δήλωσε ο Στίβεν Βαν Γκουχτ, ιολόγος στο Sciensano. «Αλλά είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με γρίπη να κυριαρχήσει».

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης ήδη δυσκολεύεται λόγω των υψηλών κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει. Η κορύφωση αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Βαν Γκούχτ.

Η περίοδος της γρίπης στην Ευρώπη ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της ασθένειας αυξάνονται από τον Οκτώβριο.

Άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Σλοβακία είχαν ήδη κηρύξει επιδημία και περισσότερες χώρες αναμένεται να το κάνουν.