Γιατί η UBS ανεβάζει τον πήχη για τον S&P 500 στις 5.400 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η UBS ανεβάζει τον πήχη για τον S&P 500 στις 5.400 μονάδες

Η UBS έγινε ο τοπ «ταύρος» για τον δείκτη S&P500 στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ανεβάζοντας τον στόχο στις 5.400 μονάδες για το τέλος της χρονιάς που είναι και η υψηλότερη πρόβλεψη μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών. 

Η νέα πρόβλεψη σημαίνει ανοδικό περιθώριο γύρω στο 8% για τον δείκτη από το κλείσιμό του στις 5.005 μονάδες την Τρίτη. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα είχε ανεβάσει τον πήχη στις 5.150 μονάδες τον Ιανουάριο, ποντάροντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, όμως, οι τιμές καταναλωτή και οι τιμές παραγωγού πυροδότησαν ανησυχίες για νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά από μήνες υποχώρησης, εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων περισσότερο.

Η άποψη της UBS είναι ότι η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τείνει να είναι θετική εξέλιξη για τις τιμές των μετοχών, καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει μεγαλύτερη τιμολογιακή δυνατότητα για τις επιχειρήσεις και καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η UBS αυξάνει την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη αναφοράς S&P 500 φέτος στα $240 από $235, που αντιστοιχεί σε αύξηση 9,1% σε σύγκριση με το consensus των προβλέψεων.

Ο δείκτης ξεπέρασε το ορόσημο των 5.000 μονάδων μετά από δυνατή κούρσα με οδηγό κυρίως τις «περίφημες 7» μετοχές τεράστιας κεφαλαιοποίησης και τον ενθουσιασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η UBS αναθεώρησε τη σύστασή της για τον δείκτη μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου σε «overweight» από ουδέτερη καθώς ανακάμπτουν τα επιχειρηματικά deals.

Όσο για τις μειώσεις επιτοκίων με βάση την τιμολόγηση στην αγορά παραγώγων, οι παίκτες δίνουν 53% πιθανότητα για μία πρώτη μείωση 25 μονάδων βάσης από τη Fed τον Ιούνιο.

Η εκτίμηση αυτή στην αγορά συμπίπτει με την πρόβλεψη οικονομολόγων σε σφυγμομέτρηση του Reuters που βλέπουν μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed τον Ιούνιο και θεωρούν ότι το ρίσκο είναι να μετατεθεί η πρώτη μείωση για αργότερα αντί να έλθει νωρίτερα.

Παρά την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς σε νέο ιστορικό υψηλό η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,28% μετά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν δυνατή ανάπτυξη της οικονομίας και επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τελευταίο τρίμηνο και η πρόβλεψη για φέτος είναι το 2,1%, ρυθμός που είναι υψηλότερος από το 1,8% που η Fed θεωρεί πληθωριστικά ουδέτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Πολλοί αναλυτές είναι της άποψης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει το λάθος του 2021, όταν θεώρησε ότι η εκτόξευση του πληθωρισμού θα ήταν κάτι παροδικό. Οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να κάνουν λάθος για δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο.

Οι 86 από τους 104 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν στην τελευταία σφυγμομέτρηση εκτιμούν ότι η Fed θα κάνει την πρώτη κίνηση μειώνοντας το παρεμβατικό της επιτόκιο από το σημερινό εύρος του 5,25%-5,5% στο επόμενο τρίμηνο.

Μία μικρή πλειοψηφία, 53 από τους 104, το βλέπουν να συμβαίνει στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τον Ιούνιο. Oι υπόλοιποι εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση θα έλθει κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Fed δια στόματος του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα για την τάση αποπληθωρισμού πριν προβεί σε μειώσεις του κόστους χρήματος.