Ζ. Ζάεφ: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα μας»

Ζ. Ζάεφ: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα μας»

Λίγες ημέρες πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ επανέρχεται στις θέσεις του περί «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, προαναγγέλλοντας έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και των συνταγματικών αλλαγών από 80 βουλευτές και ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει την αξιοπρέπεια της χώρας του σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε τη γλώσσα μας που είναι μακεδονική». 

Παράλληλα ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και σημείωσε ότι θα βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται για την τρίτη ψηφοφορία στην Βουλή της πΓΔΜ. «Ανοίγουμε τις προοπτικές μας και πιστεύω ότι η πΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Η ανάδειξη του θέματος της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» από τον Ζόραν Ζάεφ με κάθε ευκαιρία δείχνει πόσο σημαντική είναι για την κυβέρνησή του η αναγνώριση της ταυτότητας και γλώσσας που του προσφέρει η συμφωνία των Πρεσπών και επιβεβαιώνει τους επικριτές της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνει να προτίμησε το κλείσιμο μιας εθνικής υπόθεσης χωρίς να αποκομίσει εμφανή οφέλη.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την ελληνική πλευρά πως ουσιαστικά έδωσε το θέμα των Σκοπίων απεγκλωβίζοντάς το από το βέτο του Βουκουρεστίου με αντάλλαγμα την υπαναχώρηση των δανειστών έναντι της απόφασης για περικοπή των συντάξεων. 

Εν τω μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών της κυβέρνησής του ανακοίνωσε και την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή των Σκοπιων στις 9 Ιανουαρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου και αμέσως μετά το θέμα έρχεται στην Ελληνική Βουλή.