Ζ. Ζάεφ: Ελληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες στην πΓΔΜ

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 15:04
-A +A
Ζ. Ζάεφ: Ελληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες στην πΓΔΜ

Σε καταγγελίες για εμπλοκή ελλήνων επιχειρηματιών που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και οι οποίοι χρημάτισαν πολίτες της πΓΔΜ προκειμένου να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος, προχώρησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η τοποθέτηση του Ζ. Ζάεφ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών εξαιτίας ανάμιξής τους στο εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα δια της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και πιο ειδικά το θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.

Σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News, ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» κατέβαλαν σε πολίτες της πΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που θα γίνει το φθινόπωρο και θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ζάεφ δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε βοήθεια με το δημοψήφισμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντ. Τραμπ στην πΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ακόμη- είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, (δεν) κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος …ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς… Είναι προφανέστατο». Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στην χώρα του.

«Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα