Ξεκάθαρη πρωτιά στις εκλογές για Νετανιάχου, χωρίς πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης
Ισραήλ

Ξεκάθαρη πρωτιά στις εκλογές για Νετανιάχου, χωρίς πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης

Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται το Ισραήλ μετά τις χθεσινές εκλογές, τις τέταρτες σε διάστημα δύο ετών, αφού το κόμμα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξασφάλισε μεν την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, όπως αναμενόταν, ωστόσο δεν είναι θέση να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου βρέθηκε στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, ωστόσο φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Το Λικούντ του Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν 58 έδρες στην Κνεσέτ (120 θέσεις). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν μαζί για 55 έδρες, αλλά δεν είναι ενοποιημένο μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος Γιαμίνα του Ναφταλι Μπένετ ο Νετανιάχου δεν θα έχει πλειοψηφία. 

“Πολίτες του Ισραήλ, ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη δεξιά και το Λικούντ (…) Είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών τάσσονται υπέρ της δεξιάς και θέλουν μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια “τεράστια νίκη της δεξιάς” στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών, όμως τώρα πρέπει να κερδίσει συμμάχους προκειμένου να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λάπιντ , του οποίου το κεντρώο κόμμα Γιες Ατίντ ήρθε δεύτερο δηλώνει "περήφανος"  για τα ποσοστά του κόμματός του. "Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε έναν καλό λόγο να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που χειριστήκαμε την κατάσταση και ακόμη περισσότερο για το αποτέλεσμα που επιτύχαμε".

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς, με τον οποίο ο Νετανιάχου είπε ότι  συνομίλησε, "τείνοντας το χέρι σε όλους τους βουλευτές που πιστεύουν στις αξίες μας, χωρίς να αποκλείω κανέναν”, δήλωσε.

Οι εκλογές της Τρίτης ήταν ένα ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Νετανιάχου, η οποία έχει δοκιμαστεί από μομφές εναντίον του αλλά την υγειονομική κρίση, έχοντας ελέγξει τον ιό αλλά και προχωρώντας με την πιο επιθετική προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναλυτές ανέμεναν ένα είδος “εκλογικής κούρασης” και δεν έκαναν λάθος: η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μείωση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020.

Μόλις μετρηθούν όλες οι ψήφοι, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν θα καλέσει τον αρχηγό του ενός μπλοκ δίνοντάς του εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση που μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 61 ψήφους στην 120μελή Κνεσέτ. Εάν ισχύουν οι πρώιμες ενδείξεις, κανένα από τα στρατόπεδα δεν θα μπορέσει εύκολα να επιτύχει τις συμμαχίες που απαιτούνται για τη συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε πέμπτες εκλογές.