X. Ακάρ: Ξεκινούν αύριο οι παραδόσεις των S-400

X. Ακάρ: Ξεκινούν αύριο οι παραδόσεις των S-400

Τον δεύτερο γύρο παράδοσης του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Η παράδοση και η μεταφορά της δεύτερης αποστολής των S-400 θα ξεκινήσει αύριο», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, άλλωστε σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε κάνει γνωστό ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα εξαρτήματα της δεύτερης παρτίδας των S-400 μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος της παράδοσης των S-400 ολοκληρώθηκετον Ιούλιο φέτος, ανοίγοντας τον δρόμο για την δρομολόγηση των διαδικασιών για την επόμενη φάση αποστολών. 

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, η Ουάσινγκτον σύμφωνα με το δίκτυο CNN ανακοίνωσε την λήξη της προσφοράς αγοράς ύψους 3,5 δισ. δολαρίων προς την Άγκυρα για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.

Η αγορά του εν λόγω συστήματος είχε συνδεθεί όχι μόνο με τους S400 αλλά και αυτήν των μαχητικών F-35, των οποίων την προμήθεια έχει μπλοκάρει, οριστικά, όπως φαίνεται η Αμερικανική πλευρά. «Είπαμε επανειλημμένα στην στην Τουρκία πως η νέα μας πρόταση για τους Patriot θα αποσυρόταν από το τραπέζι εάν παραλάμβανε τους S-400. Η προσφορά μας για τους Patriot έληξε» είπε σχετικά.

AP Photo