Υπό αμφισβήτηση τα δεδομένα που έδωσε η Moderna για το εμβόλιο
Stat News

Υπό αμφισβήτηση τα δεδομένα που έδωσε η Moderna για το εμβόλιο

Παρότι τα πρώτα αποτελέσματα μίας κλινικής δοκιμής ενός εμβολίου της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Moderna, με έδρα στη Βοστώνη ήταν θετικά, αφού στο πρώιμο αυτό στάδιο της δοκιμής και οι 45 συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα στον Covid-19, η ιστοσελίδα Stat News με ειδίκευση σε ιατρικά θέματα αμφισβητεί ορισμένα δεδομένα. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται ειδικούς επί του θέματος η Moderna δεν προσέφερε επαρκή αριθμητικά δεδομένα. Παράλληλα, η Stat News υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Moderna.

H Άννα Νταρμπιν ειδικός των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δήλωσε σχετικά "Δεν ξέρουμε καν αν αυτά τα αντισώματα που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες διατηρούνται σε κάποια επαρκή επίπεδα".

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η οποία ζήτησε όπως αναφέρει πληροφορίες για τα επίπεδα αντισωμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως συγκρίσιμο μέγεθος, η Moderna δεν έδωσε απάντηση.

"Τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1, ενώ είναι νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 μικρογραμμάρια", δήλωσε ο Ταλ Ζακς επικεφαλής ιατρός της Moderna με φόντο την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η Moderna, έχει εκφράσει την ελπίδα να μπορεί να παράγει περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις από το βιοτεχνολογικό εμβόλιό της (mRNA - 1273) κατά του νέου κορονοϊού, μετά τη σύναψη της συμφωνίας για αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας με την Lonza κατά 10 φορές περισσότερο, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Το «μήνυμα» της Moderna προς τους Ευρωπαίους

Νωρίτερα σήμερα πάντως, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν γρήγορα τις παραγγελίες τους, γιατί η καθυστέρηση στις παραδόσεις θα κυμαίνεται «από 6 έως 9 μήνες», με τον πρόεδρο-γενικό διευθυντή της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, να δηλώνει ότι «η βοήθεια που χρειάζομαι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και την οποία δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα, είναι να κάνουν παραγγελίες»

Επίσης υποστήριξε πως «κάθε μέρα που περνάει χωρίς παραγγελίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι μία ημέρα καθυστέρησης της εισαγωγής του εμβολίου στην Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πλήρως σε θέση να εφοδιάσουμε την αμερικανική αγορά» ενώ η Ευρώπη θα προμηθευτεί το εμβόλιο από ένα εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελβετία.