Υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τα social media ο Ντ. Τραμπ

Υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τα social media ο Ντ. Τραμπ

Το προεδρικό διάταγμα για το οποίο αναθεωρείται ο νόμος που προστατεύει το Twitter, το Facebook, το Google και άλλα κοινωνικά δίκτυα από την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών τους, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επεσήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε με τη σειρά ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων έχουν «ανεξέλεγκτη δύναμη» να λογοκρίνουν και να περιορίσουν την ομιλία και «είμαστε βαρεμένοι με αυτό».

AP Photo/Evan Vucci

Διαβάστε ακόμα: 

Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη μέρα» για τα κοινωνικά μέσα και τη δικαιοσύνη σήμερα

Τραμπ κατά social media: Υπογράφει προεδρικό διάταγμα για αναθεώρηση της νομοθεσίας