ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Τουρκία: Πρώτη δοκιμή κινητήρα για αποστολή στη Σελήνη

Τουρκία: Πρώτη δοκιμή κινητήρα για αποστολή στη Σελήνη
Πηγή φωτ: YouTube

Τον υβριδικό κινητήρα που θα δώσει κίνηση στο διαστημικό της σκάφος δοκίμασε σήμερα με επιτυχία η Τουρκία στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αποστολής προς το Φεγγάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ, η δοκιμή έλαβε τόπο στην περιοχή Σιλέ της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των δοκιμών ο κινητήρας πυροδοτήθηκε δύο φορές με επιτυχία. Η πυροδότηση αφορούσε το σύστημα κατακόρυφης πρόωσης(SORS). Σύμφωνα με το πλάνο του Εθνικού Διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία σχεδιάζει μια μη επανδρωμένη αποστολή στο Φεγγάρι με στόχο την προσελήνωση ως το 2023.

Την, κατά τα τουρκικά λεγόμενα, υβριδική μηχανή, σχεδίασε και υλοποίησε η εταιρεία «Rocket Engine Ignition Facility of Delta V Space Technologies Inc», η οποία είναι θυγατρική της κρατικής SSB. Σύμφωνα με τον Βαράνκ, η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες των εταιρειών της για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Delta V, Αρίφ Καραμπεγιόγλου, ανέφερε ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν από εδώ και στο εξής με εντατικότερους ρυθμούς, προσθέτοντας ότι τα τεστ θα είναι εκατοντάδες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια.