Τουρκία: Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν στον επαναπατρισμό μελών του ISIS

Τουρκία: Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν στον επαναπατρισμό μελών του ISIS

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω από την Τουρκία Γερμανούς και Ολλανδούς κρατούμενους, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η Άγκυρα όπως είχε προαναγγείλει ξεκίνησε τους επαναπατρισμούς τζιχαντιστών μαχητών αυτή την εβδομάδα.

Ο Σοϊλού σε δήλωσή του από την νοτιοανατολική επαρχία Βαν, σύμφωνα με το Reuters ανέφερε πως «Έχουμε τη δική μας πολιτική και την εφαρμόζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Αυτοί που θέλουν να βγουν από τον δρόμο μας θα το κάνουν, όμως αυτοί που δεν θα το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εδώ δύο χώρες. Η μία είναι η Γερμανία και η άλλη είναι η Ολλανδία... Από χθες το βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι θα πάρουν πίσω τρομοκράτες του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) που είναι πολίτες των χωρών τους και τις συζύγους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους».

Η Τουρκία είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα πως θα προχωρούσε σε απελάσεις κρατουμένων τζιχαντιστών, η πλειονότητα των οποίων ήταν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστασνέρ δήλωσε χθες (12/11), ότι η Γαλλία θα πάρει πίσω από την Τουρκία 11 υπόπτους ως μέλη του «Ισλαμικού Κράτους». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε επίσης πως δύο Ιρλανδοί υπήκοοι, που πρόκειται να απελαθούν από την Τουρκία, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ιρλανδία.

Φωτογραφία: AP