Τουλάχιστον έξι νεκροί και 31 τραυματίες από πυροβολισμούς στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου
Σικάγο

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 31 τραυματίες από πυροβολισμούς στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τους πυροβολισμούς στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο προάστιο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο είναι τουλάχιστον έξι νεκροί και 31τραυματίες.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ ένα τουφέκι ανασύρθηκε από το σημείο.

Η αστυνομία αναζητά έναν λευκό άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 18 έως 20 ετών. Παράλληλα, ζητά τη βοήθεια του κόσμου για να βρεθεί και σημείωσε ότι οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροβόλησε από μία ταράτσα. 

Έχει «μακριά μαύρα μαλλιά και φοράει ένα άσπρο ή γαλάζιο μπλουζάκι», είπε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο Κρις Ο’ Νιλ.

«Η κοινότητά μας τρομοκρατήθηκε από μια πράξη βίας που μας ταρακούνησε μέχρι τον πυρήνα μας. Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφικής περιόδου», είπε στη συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ, Νάνσι Ρότερινγκ.

Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι υπάρχουν 31 τραυματίες. Το προσωπικό του νοσοκομείου NorthShore Highland Park στο Χάιλαντ Παρκ περιέθαλψε 26 άτομα και πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο NorthShore Evanston, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζιμ Άντονι.

«Η συντριπτική πλειοψηφία υπέστη τραύματα από πυροβολισμούς. Τα υπόλοιπα άτομα τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του χάους στην παρέλαση», είπε ο Άντονι.

Η μάρτυρας Αμαράνι Γκαρσία, η οποία ήταν στην παρέλαση με τη μικρή της κόρη, είπε στο τοπικό κανάλι του ABC ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά, μετά μια παύση, ενώ υποψιαζόταν ότι κάποιος γέμιζε ξανά και μετά άλλους πυροβολισμούς.

«Υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν και έτρεχαν. Ήταν πραγματικά τραυματικό», είπε, για να προσθέσει πως «ήμουν πολύ τρομοκρατημένη. Κρύφτηκα με την κόρη μου σε ένα μικρό κατάστημα. Απλά, με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαστε πια ασφαλείς»

Μάρτυρες είπαν ότι θεωρούσαν ότι ο δράστης ήταν στην ταράτσα ενός καταστήματος και πυροβόλησε στο πλήθος, ανέφερε το κανάλι WGN.

Με βάση την περιγραφή που έδωσαν οι αρχές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο ύποπτος είναι λευκός, ηλικίας 18-20 ετών και θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, έχει βρεθεί και εξετάζεται ένα τουφέκι.

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους ανθρώπους και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς.

Στις έρευνες μετέχουν πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του FBI. Η αστυνομία ζήτησε από όσους πολίτες έχουν στη διάθεσή τους κάποιο βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών να το θέσουν στη διάθεση των αρχών.

«Ακουγόταν σαν μια σειρά από περίπου 20 κροτίδες που πετάχτηκαν μέσα στον κάδο απορριμμάτων , ήταν τόσο δυνατά», είπε στο CNN ο Τζεφ Λέον, 57 ετών, εκτιμώντας ότι οι πυροβολισμοί διήρκεσαν λιγότερο από ένα λεπτό. «Λοιπόν, δεν αντέδρασα αμέσως, νόμιζα ότι ήταν ακριβώς όπως είναι ο κόσμος στην 4η Ιουλίου».

Τι ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 4η Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, ένα προάστιο του Σικάγο, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Λέικ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί άνθρωποι δέχτηκαν πυρά. 

Ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας είπε ότι είδε τρεις αιμόφυρτους ανθρώπους καλυμμένους με κουβέρτες και ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον πέντε. Πολλοί αυτήκοοι μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς, με έναν από αυτούς να κάνει λόγο για περισσότερους από 20.

Το WGN TV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο ύποπτος παραμένει ελεύθερος, ανέφερε το WGN

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο δράστης πυροβολούσε από την ταράτσα ενός κτιρίου. Η παρέλαση περνούσε κοντά στην Κεντρική Λεωφόρο και τη Δεύτερη Οδό.

Αξιωματούχοι ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης καθώς η αστυνομία «ανταποκρίνεται σε ένα συμβάν».

Ο δήμος δεν έδωσε παρά ελάχιστες πληροφορίες για το επεισόδιο, αναφέροντας μόνο ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν.

«Οι άνθρωποι φώναζαν ότι υπάρχει ένας σκοπευτής», είπε μια κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ, η Ντέμπι Γκλίκμαν, στο πρακτορείο Associated Press. «Έτσι αρχίσαμε να τρέχουμε. Απλώς τρέξαμε. Έγινε χάος εκεί πέρα». Η Γκλίκμαν είπε πάντως ότι δεν άκουσε κανέναν θόρυβο, ούτε είδε κάποιον τραυματισμένο.

Ο Μπραντ Σνάιντερ, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία του Ιλινόι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρισκόταν στην πόλη αυτή, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, όταν ακούστηκαν τα πυρά. «Τα μέλη της προεκλογικής ομάδας μου και εγώ μόλις είχαμε συναντηθεί, για την αρχή της παρέλασης, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», έγραψε στο Twitter.

Όπως αναφέρει το Reuters, η παρέλαση σταμάτησε ξαφνικά όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί περίπου 10 λεπτά μετά την έναρξή της, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τρέξουν για ασφάλεια, ανέφεραν οι Chicago Sun-Times.

Οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από τη σκηνή όταν άκουσαν πολλούς δυνατές εκρήξεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS 2 του Σικάγο, επικαλούμενο έναν παραγωγό που ήταν στην παρέλαση.

«Όλοι έτρεχαν, κρύβονταν και ούρλιαζαν», είπε η Ελίσα Κάουφμαν, η παραγωγός του CBS 2 Digital, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού.