Το λιώσιμο παγετώνα στις Άλπεις αλλάζει τα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας

Το λιώσιμο παγετώνα στις Άλπεις αλλάζει τα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας

Η κλιματική κρίση μετατρέπεται και σε κρίση συνόρων. Το λιώσιμο ενός παγετώνα στις Άλπεις μετακίνησε τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» για το που ανήκει τελικά ένα ορεινό καταφύγιο. 

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η συνοριακή γραμμή βρίσκεται σε διαχωριστική γραμμή που είναι αυλάκι αποστράγγισης, Τώρα λοιπόν o υδροκρίτης έχει μετακινηθεί προς το Rifugio Guide del Cervino, ένα καταφύγειο σε υψόμετο 3.480 μέτρων της κορυφής Testa Grigia και σταδιακά κινείται κάτω από το κτίριο. 

Κάποιοι επισκέπτες αναρωτιούνται αν τελικά πια βρίσκονται στην Ελβετία και αυτό είναι ένα ερώτημα που τέθηκε το 2018 σε διπλωματική διαπραγμάτευση μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας και οδήγησε σ' έναν συμβιβασμό που υπογράφτηκε στην Φλωρεντία το Νοέμβριο του 2021, οι λεπτομέρειες του οποίου παραμένουν κρυφές. Αυτές θα αποκαλυφθούν όταν η ελβετική κυβέρνηση σφραγίσει τη συμφωνία το 2023. 

«Αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη διαφορά», δήλωσε πάντως ο Άλεν Βίχτ, επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων στην εθνική υπηρεσία χαρτογράφησης της Ελβετίας, Swisstopo.