Το Ιράν αρχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, το υψηλότερο επίπεδο ποτέ

Το Ιράν αρχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, το υψηλότερο επίπεδο ποτέ

Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει το ουράνιο με καθαρότητα έως και 60% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, μετά από την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας Μοχαμάντ Μπαγέρ Καλιμπάφ  σύμφωνα με τη κρατική τηλεόραση της χώρας. "Η βούληση του ιρανικού έθνους είναι θαυματουργός και θα εξουδετερώσει κάθε συνωμοσία", ανέφερε ο Καλιμπάφ στη κρατική τηλεόραση ο οποίος πρόσθεσε ότι ο εμπλουτισμός ξεκίνησε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ήδη ερωτήματα από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη, σχετικά με τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η Τεχεράνη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JPCOA.

Σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη μεγάλη διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό Νατάνζ του Ιράν, την οποία η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως "πυρηνική τρομοκρατία", προφανώς προκάλεσε σημαντική ζημιά και έφερε πίσω την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου κατά εννέα μήνες σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό φέρεται να πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η Νατάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων του Ισραήλ καθώς τον περασμένο Ιούλιο μία έκρηξη είχε καταστρέψει εργοστάσιο, ενώ μια από κοινού επίθεση της CIA και της Μοσάντ χρησιμοποιώντας έναν ιό υπολογιστή, που ονομαζόταν Stuxnet, το 2010 είχε προκαλέσει καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για αρκετά χρόνια.