Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα για τους Ουιγούρους της Κίνας

Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα για τους Ουιγούρους της Κίνας

Λίγες μέρες μετά το ψήφισμα και την επικύρωση του νόμου για το Χονγκ Κονγκ, η Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πράξη βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει σκληρές κυρωσεις σε Κινέζους αξιωματούχους λόγω των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ουιγούρων.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου πέρασε με ψήφους 407-1 και απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις σε μέλη του Κινεζικού πολίτμπιρο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Εν προκειμένω στο στόχαστρο μπαίνει ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας στην περιοχή Τσεν Κουανγκουο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ώστε να εγκαταλείψουν τη μητρική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου κατοικεί και η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα.

Το Πεκίνο, που βλέπει όλους τους μουσουλμάνους Ουιγούρους ως τρομοκράτες, αρνείται ότι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μιλά για «κέντρα επανεκπαίδευσης», και χρησιμοποιούνται για πατάξει τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό ανάμεσα στους Ουιγούρους.

Αντίδραση Πεκίνου στο ψήφισμα 

Η διπλωματία υπηρεσία της Κίνας σήμερα τόνισε ότι εναντιώνεται αποφασιστικά στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε βάρος του Πεκίνου εξαιτίας αυτής που το κείμενο αποκαλεί καταστολή των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.