Την επομένη της αποχώρησης από τo Φιδονήσι, οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνουν 19 αμάχους στην Οδησσό

Την επομένη της αποχώρησης από τo Φιδονήσι, οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνουν 19 αμάχους στην Οδησσό

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους πολυκατοικία και θέρετρο κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα σήμερα Παρασκευή, σε μία επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Χθες, ρωσικά στρατεύματα εκδιώχθηκαν από το κοντινό Φιδονήσι.

Τμήμα πολυκατοικίας εννέα ορόφων καταστράφηκε ολοσχερώς από πύραυλο που χτύπησε στη 1:00 π.μ. Οι τοίχοι και τα παράθυρα γειτονικής πολυκατοικίας 14 ορόφων υπέστησαν επίσης ζημιές από το κύμα της έκρηξης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολυκατοικία και άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε επιδρομές που έπληξαν κοντινές παραθεριστικές κατοικίες.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα λόγια του προέδρου ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν στοχεύουν πολιτικούς στόχους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με το Κίεβο να κάνει λόγο για «απρόκλητο επιθετικό πόλεμο». Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή «ειδική επιχείρηση» για την εκρίζωση των εθνικιστών.

Η αποχώρηση από το Φιδονήσι

Μια μέρα νωρίτερα, χθες Πέμπτη, η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Φιδονήσι, έρημο, αλλά στρατηγικά σημαντικό νησί που είχε καταλάβει την πρώτη μέρα του πολέμου και χρησιμοποίησε για να ελέγξει τη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της Οδησσού και άλλων λιμανιών.

Στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «στρατηγική νίκη». «Δεν εγγυάται ακόμη την ασφάλεια. Δεν διασφαλίζει ακόμη ότι ο εχθρός δεν θα επιστρέψει», είπε. «Περιορίζει όμως σημαντικά τις κινήσεις των κατακτητών. Βήμα-βήμα θα τους απωθήσουμε από τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό μας».

Στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία εξαπολύει την κύρια χερσαία επίθεσή της, οι ουκρανικές δυνάμεις δινουν μάχη για την πόλη Λισιτσάνσκ, ενώ αξιωματούχοι κάνουν λόγο για άγρια ​​επίθεση του πυροβολικού.

Η σημαία της ΕΕ στο ουκρανικό Κοινοβούλιο

Στο Κίεβο, οι Ουκρανοί βουλευτές υποδέχθηκαν, χειροκροτώντας όρθιοι, τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εισήχθη στην αίθουσα του κοινοβουλίου για να σταθεί δίπλα στη σημαία της Ουκρανίας, μετά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Το χτύπημα στην Οδησσό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έρχεται μετά την κλιμάκωση επιθέσεων από τη Ρωσία βαθιά στην Ουκρανία, μακριά από τις γραμμές του μετώπου, περιλαμβανομένης επίθεσης τη Δευτέρα που σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε γεμάτο εμπορικό κέντρο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πλήττει στρατιωτικούς στόχους. Το Κίεβο αποκαλεί τις επιθέσεις εγκλήματα πολέμου. Ουκρανός στρατηγός δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους, αλλά σκοτώνει αμάχους εκτοξεύοντας ανακριβείς, απαρχαιωμένους πυραύλους σε πολυπληθείς περιοχές. Ο Ζελένσκι και οι βουλευτές στο κοινοβούλιο τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς στις επιθέσεις κοντά στην Οδησσό.

Η Ρωσία έχει επικεντρώσει την κύρια χερσαία εκστρατεία της στα ανατολικά, όπου απαιτεί από το Κίεβο να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο δύο επαρχιών στους φιλορώσους αυτονομιστές. Η Μόσχα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάληψης μιας από αυτές τις επαρχίες, το Λουγκάνσκ, από τότε που κατέλαβε την πόλη Σιεβιεροντόνετσκ την περασμένη εβδομάδα μετά από σκληρές μάχες.

Ο τελευταίος προμαχώνας της Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ είναι η πόλη Λισιτσάνσκ. 

Εθνικό σύμβολο

Η νίκη της Ουκρανίας στο Φιδονήσι είναι μεγάλη επιτυχία - έχει γίνει εθνικό σύμβολο από την πρώτη μέρα του πολέμου, όταν Ουκρανός φρουρός που διατάχθηκε από τη Ρωσία να παραδοθεί, απάντησε με ασυρμάτους σε ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον έλεγχο της θάλασσας για να επιβάλει αποκλεισμό στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, απειλώντας να καταστρέψει την οικονομία της χώρας και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό. Η Μόσχα αρνείται ότι ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, η οποία, όπως λέει, προκαλείται από τις δυτικές κυρώσεις και τις ουκρανικές θαλάσσιες νάρκες.

Η απώθηση των Ρώσων από το Φιδονήσι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την επαναλειτουργία του λιμανιού της Οδησσού, αν και στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να απειλήσει ακόμα τα φορτηγά πλοία στη θάλασσα.

Παρά την υποχώρηση και τις απώλειες στο ανατολικό Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία ελπίζει ότι είναι σε θέση να προκαλέσει αρκετή ζημιά ώστε να εξαντλήσει τον στρατό της Ρωσίας και να ανατρέψει το ρεύμα τους επόμενους μήνες με προηγμένα όπλα που φτάνουν από τη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διάθεση επιπλέον 800 εκατ. δολ. για όπλα και στρατιωτική βοήθεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι ενωμένοι για να αντισταθούν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει, αλλά δεν θα τελειώσει με τη Ρωσία νικήτρια στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου. «Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.