Τηλεργασία, επέκταση χρήσης μάσκας, κλειστά δημοτικά - Επιστρέφουν οι περιορισμοί στην Ευρώπη

Τηλεργασία, επέκταση χρήσης μάσκας, κλειστά δημοτικά - Επιστρέφουν οι περιορισμοί στην Ευρώπη

Σε σκληρότερη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού προχωρά η Ευρώπη. Κλείσιμο σχολείων, τηλεργασία και περιορισμό της νυχτερινής ζωής ανακοίνωσε η Δανία. Διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και άλλα υγειονομικά μέτρα εξήγγειλε η Βρετανία.

Είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο με «πράσινο πάσο» επιτρέπεται στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, η περιφέρεια του Παρισιού ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πατούν «γκάζι» για να αντιμετωπίσουν τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα και να υποδεχτούν τις γιορτές με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

 

Χαρακτηριστική της πίεσης που δέχονται οι υγειονομικές αρχές είναι η κίνηση της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς της Γαλλίας, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως όλα τα νοσοκομεία της ενεργοποιούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται με την Covid-19.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και, εφόσον καταστεί αναγκαίο, τον επαναπρογραμματισμό των θεραπειών για να απελευθερωθεί η χωρητικότητα.

Με περισσότερους από 12 εκατομμύρια κατοίκους, η Ιλ ντε Φρανς, με την πρωτεύουσα Παρίσι, είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Γαλλίας.

«Παρατεταμένες διακοπές»

 

Την ίδια ώρα, δυσάρεστη «έκπληξη» περίμενε τους Δανούς. Κλείσιμο σχολείων, περιορισμός της νυχτερινής ζωής, γενίκευση της τηλεργασίας: Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μέτρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα του κορονοϊού.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Για αυτό ακριβώς προσθέτουμε κάποιες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένες διακοπές» και διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοικτή όσο το δυνατόν περισσότερο».

Για τον διευθυντή της δανέζικης Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI) Χένρικ Ούλουμ, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή».

Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν 6.629 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός που ξεπερνά κατά 2.000 και πλέον τα κρούσματα στην κορύφωση του Δεκεμβρίου του 2020. Σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται επίσης στα υψηλότερα επίπεδά του, 35.814 κρούσματα, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι σχολικές διακοπές επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώνονταν στις 3 Ιανουαρίου, όμως τα σχολεία θα κλείσουν από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου η χρήση της μάσκας είναι εκ νέου υποχρεωτική, θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ έπειτα από αυτήν την ώρα.

Αφότου έζησε για σχεδόν δύο μήνες χωρίς περιορισμούς, το σκανδιναβικό βασίλειο επανεισήγαγε το υγειονομικό πάσο, κατόπιν τη χρήση της μάσκας τον Νοέμβριο.

Η Δανία μετρά 577 επιβεβαιώμενα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στο έδαφός της την 22α Νοεμβρίου.

Για τον Ούλουμ, αυτή η παραλλαγή είναι «δυσάρεστη λόγω των πολυάριθμων μεταλλάξεών της και διότι εξαπλώνεται ταχέως στον κόσμο».

Κάλεσμα σε τηλεργασία

 

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε σειρά νέων περιορισμών λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον.

Από την επόμενη εβδομάδα θα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19 για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλους χώρους, ενώ οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι Βρετανοί θα κληθούν να εργαστούν από το σπίτι, αν είναι εφικτό, από την επόμενη εβδομάδα.

Σούπερ πράσινο πάσο και τσουχτερά πρόστιμα

 

Σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή η Ιταλία, όπου εδώ και δύο μέρες βρίσκεται σε εφαρμογή το «σούπερ πάσο», χωρίς το οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 200.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί σχεδόν δύο χιλιάδες πρόστιμα, τα οποία, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, κυμαίνονται από 400 μέχρι 1.000 ευρώ.

Αιτιολογημένη ανησυχία;

 

Είναι άραγε αιτιολογημένη η κινητικότητα των Ευρωπαίων; Μια ιδιαίτερα ανησυχητική δήλωση για την πορεία της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, σημειώνοντας ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κοροναϊού εμφανίζεται να διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες. Ακόμη, πρόσθεσε ότι ενδέχεται ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, να κριθεί απαραίτητη η επιβολή νέων lockdown.

Ο Φέργκιουσον, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης (Sage) της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ομάδας που αναπτύσσει επιδημιολογικά μοντέλα στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC Radio 4 την Τετάρτη ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να κυριαρχήσει στη Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, κάτι που επισήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας την Τετάρτη λόγο, αναφερόμενος στην Όμικρον για πιο μεταδοτική παραλλαγή, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα.