Τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι χωρίς τον Τραμπ;
Διεθνή

Τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι χωρίς τον Τραμπ;

Λίγες στιγμές πριν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβαστεί στο Air Force One για τελευταία φορά το πρωί της Τετάρτης, η κατακλείδα πρόταση με την οποία απευθύνθηκε στους οπαδούς του, προκάλεσε όργιο φημών.

«Θα επιστρέψουμε με κάποιο τρόπο. Καλή ζωή».

Ο Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, το «Πατριωτικό Κόμμα», γεγονός που δυνητικά μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους Ρεπουμπλικάνους.

«Ο πρόεδρος έχει μια μεγάλη βάση υποστηρικτών, μερικοί από τους οποίους δεν συμμετείχαν ποτέ στα τεκταινόμενα Ρεπουμπλικανών πριν από την εκστρατεία του 2016», σημειώνει ανάλυση της εφημερίδας με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Με τον Τραμπ να περνά τις πρώτες του μέρες ως πολίτης, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διέρχεται λοιπόν μια υπαρξιακή κρίση, η όποια για πολλούς αποτυπώνεται στο εξής δίλημμα: αποκήρυξη ή στήριξη στον «τραμπισμό» και στον πρώην πρόεδρο.

Για τους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στο λεγόμενο «κατεστημένο» όπως ο Μιτς ΜακΚόνελ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και η απώλεια του ελέγχου της Γερουσίας ήταν σημείο καμπής. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ΜακΚόνελ φέρεται να στηρίζει την καταδίκη του Τραμπ στην επερχόμενη δίκη του, λέγοντας σε συναδέλφους του σύμφωνα με το CNN «Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε το κόμμα». 

Παρά το γεγονός ότι πανίσχυρα στελέχη του κόμματος, δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον Τραμπ, μετά τη νίκη του στα προκριματικά του 2016, αναγκάστηκαν θέλοντας και μη να τον αποδεχθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρειαμ ο οποίος έλεγε «Ποτέ στον Τραμπ» και στη συνέχεια έγινε ο στενότερος υποστηρικτής του.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το σημείο εκκίνησης για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι εκ των πραγμάτων, ο πρώην - πια - πρόεδρος ανεξάρτητα με το πολιτικό του μέλλον. Του λόγου το αληθές, αποδεικνύει η υποστήριξη που απολαμβάνει από τη βάση του κόμματος, το ότι τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας των Ρεπουμπλικάνων έχουν χάσει μέρος της επιρροής τους και το γεγονός ότι έχει αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης των οπαδών του.

Πανίσχυρες οργανώσεις όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το δίκτυο Κοχ και η Εθνική Ένωση Όπλων έχουν πια άλλες στοχεύσεις και προτεραιότητές. Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του Τραμπ ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα δίκτυα OANN, Newsmax αντί των παραδοσιακών National Review, National Interest, Fox News.

Αν υποθέσει λοιπόν κανείς ότι ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, μπορεί παράλληλα να του απαγορευτεί το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι. Στο ενδεχόμενο αυτό, συνεχιστές του φιλοδοξούν να είναι οι Γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τζος Χόουλι.

Από την άλλη υπάρχουν στελέχη και υποστηρικτές του Τραμπ όπως η Νίκι Χειλι, πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ και ο πρώην αντιπρόεδρος Μαικ Πενς οι οποίοι έχουν πάρει διακριτικά αποστάσεις, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους και σε ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση το κέντρο των εξελίξεων και η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρίσκεται πια στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πως διαμορφώνεται η μελλοντική πολιτική ατζέντα.