Τη χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους συνιστά ο ΠΟΥ

Τη χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους συνιστά ο ΠΟΥ

Σύσταση προς τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες τους να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο επικαιροποίησης των οδηγιών του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στις νέες οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η χρήση της μάσκας συνιστάται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ:

- Επιλέξτε υλικά που συλλαμβάνουν σταγονίδια, αλλά παραμένουν εύκολα στην αναπνοή.

- Αποφύγετε τα ελαστικά υλικά, επειδή το τέντωμα μπορεί να αυξήσει τα μεγέθη των πόρων και κατά προτίμηση να χρησιμοποιήσετε ένα ύφασμα που μπορεί να πλυθεί στους 60C ή υψηλότερο.

- Απαιτούνται τουλάχιστον τρία στρώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός απορροφητικού εσωτερικού στρώματος, που αγγίζει το στόμα και ενός συνθετικού εξωτερικού στρώματος που δεν απορροφά εύκολα νερό.

- Πλένετε συχνά, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία και μην το μοιράζεστε.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth