«Θέμα ημερών» το κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily μετά την επιδρομή των αρχών
Χονγκ Κονγκ

«Θέμα ημερών» το κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily μετά την επιδρομή των αρχών

Σε ένα ακόμα πλήγμα των ελευθερίων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, η εφημερίδα Apple Daily θα υποχρεωθεί να κλείσει «σε λίγες μέρες» καθώς οι αρχές παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στην άλλοτε βρετανική αποικία το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε τη Δευτέρα σύμβουλος του φυλακισμένου ιδιοκτήτη της Τζίμι Λάι.

Η Apple Daily δήλωσε την Κυριακή ότι το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων είχε αφήσει τη φιλελεύθερη εφημερίδα με ρευστό ικανό να λειτουργήσει για «μερικές εβδομάδες».

Στην Next Digital, που εκδίδει την εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, θα συνεδριάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και πώς μπορεί να προχωρήσει μετά το πάγωμα των πιστωτικών της γραμμών, δήλωσε ο σύμβουλος, Μαρκ Σάιμον.

«Προμηθευτές προσπάθησαν να βάλουν χρήματα στους λογαριασμούς μας και απορρίφθηκαν», είπε τηλεφωνικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο τέλος του μήνα. Απλώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Είναι ουσιαστικά θέμα ημερών», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι στον διευθυντή Ράιαν Λο και τον γενικό διευθυντή Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας, δεν δόθηκε το δικαίωμα εγγύησης το Σάββατο αφού κατηγορήθηκαν για συνεργασία με ξένες δυνάμεις.

Τρία άλλα στελέχη συνελήφθησαν επίσης την Πέμπτη όταν 500 αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας, κίνηση η οποία καταδικάστηκε από δυτικά έθνη, παγκόσμιες ομάδες δικαιωμάτων και τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εφημερίδα και ο ιδιοκτήτης της, ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι που βρίσκεται στην φυλακή, βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου για την υποστήριξή τους προς το κίνημα για την δημοκρατία στον Χονγκ Κονγκ και την επικριτική τους στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία, η οποία είναι αποφασισμένη να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πρώην βρετανική αποικία, η οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας.

Το κλείσιμο της Apple Daily θα υπονόμευε τη φήμη της πρώην βρετανικής αποικίας ως ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία και θα έστελνε μια προειδοποίηση σε άλλες εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συμπαιγνία με μια ξένη χώρα, ανέφεραν ομάδες υποστηρικτικών μέσων ενημέρωσης.

Από την πλευρά της η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ η οποία υπερασπίστηκε τη σύλληψη ανώτερων στελεχών της Apple Daily, αρνήθηκε να δεχθεί ότι πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και τόνισε ότι η «ξένη» κριτική για την αστυνομική επιχείρηση είναι απλώς μια προσπάθεια αναδιατύπωσης πράξεων που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Μην προσπαθείτε να υποτιμήσετε τη σημασία της παραβίασης του εθνικού νόμου για την ασφάλεια και μην προσπαθήσετε να καλλωπίσετε αυτές τις πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», είπε. «Μην προσπαθήσετε να κατηγορήσετε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ ότι χρησιμοποιούν τον εθνικό νόμο για την ασφάλεια για να καταστείλουν τα μέσα ενημέρωσης ή να καταπνίξουν την ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.