Θα εξετάσουμε τις επιλογές ασφαλείας αν Φινλανδία, Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Κρεμλίνο

Θα εξετάσουμε τις επιλογές ασφαλείας αν Φινλανδία, Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξετάσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόλις το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανέφερε το Κρεμλίνο την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το υπουργείο χρειάζεται ακόμη χρόνο για να συντάξει τις προτάσεις.

Τα σχόλια του Πεσκόφ έρχονται αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ενισχύσει την άμυνά της στην περιοχή εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πλέον λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά».

«Δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για οποιοδήποτε καθεστώς χωρίς πυρηνικά για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά την πυρηνική απειλή λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά» - όπου η Ρωσία έχει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Χθες Τετάρτη, η  Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσ ότι η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. 

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον, και ενώ Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.