Τέλος εποχής και για την γερμανική Thomas Cook

Τέλος εποχής και για την γερμανική Thomas Cook

Ο γερμανικός κλάδος του άλλοτε κραταιού τουριστικού ομίλου Thomas Cook ανακοίνωσε χθες Τρίτη την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων για το 2020 ταξιδιών, με τον αριθμό των πληττόμενων ταξιδιωτών να υπολογίζεται περίπου στις 660.000 άτομα, ενώ αναμένεται να απολεσθούν και 2.100 θέσεις εργασίας.

Πλέον, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι πελάτες της Thomas Cook Γερμανίας που θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές της ερχόμενης χρονιάς ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Την Τρίτη ο γερμανικός τουριστικός όμιλος ακύρωσε όλα τα ταξίδια που ήταν προγραμματισμένα για την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αυτά που είχαν προπληρωθεί, εξ΄ ολοκλήρου ή εν μέρει- από τους πελάτες. Προφανώς, η χρεοκοπία της βρετανικής μητρικής Thomas Cook στις 25 Σεπτεμβρίου συμπαρέσυρε και την γερμανική θυγατρική, η οποία σε πρώτο στάδιο ξεκινά με ακυρώσεις όλων των προγραμματισμένων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούνται μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του ομίλου Στέφανι Μπερκ «Λυπούμαστε πάρα πολύ που μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα πλέον και σε εκείνους τους πελάτες μας που θα ταξίδευαν την ερχόμενη χρονιά».

Οι ακυρώσεις αφορούν όλα τα brands της Thomas Cook στη Γερμανία, μεταξύ αυτών τα Neckermann Reisen, Oger Tours, Bucher Reisen και Air Marin όπως επίσης τα πακέτα διακοπών που κλείστηκαν μέσω της Thomas Cook International. Αν και ο τουριστικός όμιλος δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των επιβατών που πλήττονται από το διαφαινόμενο λουκέτο, πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο έκαναν λόγο για συνολικά 660.000 περίπου κρατήσεις των παραπάνω επιχειρήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη εκμηδενίζονται οι όποιες ελπίδες για τη διάσωση του άλλοτε δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου στη Γερμανία και των 2.100 περίπου θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία προσφορά για την εξαγορά της χρεοκοπημένης εταιρίας και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Σε αναζήτηση επενδυτών

Επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους μόνο για μεμονωμένα τμήματα του ομίλου. Συγκεκριμένες προσφορές φέρεται να έχουν κατατεθεί για τις Oger Tours και Bucher Reisen. Σε κάθε περίπτωση όμως ως και τα τέλη Νοεμβρίου η διοίκηση του ομίλου προτίθεται να συνεχίσει να προσπάθειες για τη διάσωση όλων των κλάδων του ομίλου.

Όσοι είχαν κλείσει τις διακοπές τους με την Thomas Cook στη Γερμανία πρέπει να καταθέσουν τώρα αίτηση αποζημίωσης, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι η ασφάλεια του ομίλου δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψή των αξιώσεων. Η γερμανική Thomas Cook είχε ασφαλιστεί έναντι ζημιών έως 110 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου όμως μέχρι την 1η Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί ήδη περί τις 150.000 αιτήσεις, με το ύψος των σχετικών αξιώσεων να ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου, καθημερινά καταφθάνουν περίπου 1.000 αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης. Σε αυτές θα έρθουν να προστεθούν τώρα και εκείνες για τα ακυρωθέντα ταξίδια του 2020. Γεγονός είναι ότι μεγάλο μέρος των πελατών της Thomas Cook θα χάσει τα χρήματά του.