Τα παιχνίδια προπαγάνδας του Ερντογάν

Τα παιχνίδια προπαγάνδας του Ερντογάν

Επαναλαμβάνοντας τη συνήθη πρακτική του τελευταίου διαστήματος, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για το ερντογανικό καθεστώς διεθνώς. Οι αιτιάσεις περί δήθεν παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά F-16 κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης έδωσαν στον Χουλουσί Ακάρ τη δυνατότητα να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα.

Ο Ακάρ φρόντισε να δώσει τον τόνο της επιθετικής άμυνας που θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι τις επόμενες ημέρες, απέναντι στη διεθνή κοινότητα, όταν δηλαδή η Άγκυρα ερωτηθεί για τους λόγους που κλιμακώνει την ένταση. Ήδη στην Άγκυρα έχουν θορυβηθεί που στην αμερικανική Γερουσία, με την παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ συνδέθηκε η άρση των κυρώσεων για τα αμερικανικά F-16 με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Δεν είναι δηλαδή τυχαίο που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δηλώνει τώρα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσει με την Ελλάδα. Όπως φαίνεται από όλο το φάσμα των σχέσεων της με τις άλλες χώρες, ο Ερντογάν έχει καταλάβει πως η ακραιφνής επιθετικότητα δεν του αποδίδει αποτελέσματα, όπως φάνηκε κι από τη στροφή 180 μοιρών στην προσέγγιση του με το Ισραήλ, όπου από τις προκλήσεις, το τουρκικό καθεστώς διάλεξε τη συνθηκολόγηση. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και με άλλα κράτη δείχνει τη διάθεση της Άγκυρας.

Ήδη η Τουρκία έδειξε τη διάθεση να φανεί μετριοπαθής στέλνοντας αρχικά το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν σε ζώνες που δεν εμπίπτουν σε ελληνική ή κυπριακή δικαιοδοσία. Ωστόσο, η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με εκτιμήσεις που μιλούν για δυνατότητα εκμετάλλευσης σε πολύ σύντομο διάστημα, άλλαξε τα δεδομένα. Tο όραμα απόκτησης «εύκολου» πετρελαίου και φυσικού αερίου ταιριάζει στο αφήγημα του καθεστώτος του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η Άγκυρα θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα για τις κινήσεις της σε ευρύτερο πλαίσιο. Η στήριξη από την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ελληνικές θέσεις έχει θορυβήσει την Άγκυρα σε σημαντικό βαθμό. Για αυτό τον λόγο η Τουρκία ταυτίζει Ελλάδα και Κύπρο στις δημόσιες τοποθετήσεις της, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Ακάρ, θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα προς τη Δύση, αλλά και στο εσωτερικό ακροατήριο του.