ΗΠΑ: Εντείνονται οι έρευνες και η πολιτική αντιπαράθεση για τα «τρομοδέματα»

ΗΠΑ: Εντείνονται οι έρευνες και η πολιτική αντιπαράθεση για τα «τρομοδέματα»

Oι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εντείνουν τις έρευνες τους για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες της αποστολής τρομοδεμάτων που εστάλησαν εναντίον μελών των Δημοκρατικών, του Μπαράκ Ομπάμα και του ζεύγους Κλίντον μεταξύ άλλων. 

Ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν ταχυδρομική υπηρεσία κοντά στην πρωτεύουσα της Φλόριντα, Μαϊάμι, στην περιοχή Όπα-Λόκα, σφραγίδες της οποίας έφεραν τα δέματα με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για χώρο καταχώρησης και διανομή αλληλογραφίας προς τα ταχυδρομικά γραφεία.

Μιλώντας στο δίκτυο Fox News, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, είπε ότι κάποια από τα δέματα εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου -κάποια μεταφέρθηκαν με κούριερ, λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ- και ξεκίνησαν από τη Φλόριντα. «Θα τους πιάσουμε και θα τους δικάσουμε» είπε η Νίλσεν.

Όλα αυτά ενώ, το «μπαράζ» των «τρομοπακέτων» συνεχίστηκε και χθες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τελευταίους παραλήπτες τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο την περίοδο Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, το δεύτερο δέμα στάλθηκε σε διεύθυνση στην Τραϊμπέκα του Μανχάταν, όπου στεγάζεται το εστιατόριο και τα γραφεία του γνωστού ηθοποιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα πακέτα, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε εννέα με παραλήπτες επικριτές της πολιτικής Τραμπ. Μεταξύ άλλων, πακέτα με εκρηκτικούς μηχανισμούς εστάλησαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στο ζεύγος Κλίντον, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, στα γραφεία του CNN (που όμως αρχικός παραλήπτης ήταν ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν) και προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών.

Σημειώνεται ότι ο Ντε Νίρο είχε χαρακτηρίσει «εθνική καταστροφή» τον Τραμπ κι τον έχει επικρίνει επανειλημμένα με χαρακτηριστική την ομιλία του στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο στην παραλαβή βραβείου Τόνι κατά την οποία του επιτέθηκε.

Η αρχή έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από εξοχική κατοικία που ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, φιλάνθρωπο και σφοδρό πολέμιο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζόρτζ Σόρος στη Νέα Υόρκη.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι τα πακέτα είχαν πανομοιότυπους μηχανισμούς και «μπορούσαν να λειτουργήσουν», όμως τελικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από το FBI που κάνει τις αναλύσεις στα εργαστήρια του. Την ίδια ώρα, η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη ή τους δράστες. Τόσο το FBI όσο και η αστυνομία δεν αποκλείουν πάντως να υπάρξουν και άλλα πακέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κομισάριος Τζέιμς Ο''Νιλ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι οι παραλήπτες ενδέχεται να επελέγησαν από τους δράστες λόγω της εναντίωσής τους στον Αμερικανό πρόεδρο. 

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε αρχικά τον αμερικανικό λαό «να μείνει ενωμένος» και υπογράμμισε ότι «τρομοκρατικές ενέργειες ή απειλές δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ», επανήλθε, απαιτώντας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να υιοθετήσουν «πολιτισμένο τόνο», να «σταματήσουν τις ατελείωτες εχθροπραξίες», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών» ειδήσεων.  Ενώ το πρωί της Παρασκευής, επιτέθηκε και πάλι στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι υπερβάλλουν όταν συγκρίνουν την υπόθεση με την επίθεση στην Οκλαχόμα του 1995.

Οι Δημοκρατικοί, με κοινή δήλωση του αρχηγού της μειοψηφίας στην Γερουσία Τσάκ Σούμερ και της αρχηγού της Βουλής Νάνσι Πελόσι στοχοποίησαν ευθέως τον Τραμπ αναφέροντας «ο πρόεδρος διαιρεί και διχάζει τους Αμερικανούς, υποστηρίζει έναν βουλευτή που χτύπησε ρεπόρτερ, τους Νεο-Ναζί που σκότωσαν μια γυναίκα στην Σαρλοτσβιλ, ενώ αναφέρεται στον τύπο ως εχθρό του λαού». Ενώ στον Τραμπ απάντησαν τόσο η Κλίντον που από την Φλόριντα καταδίκασε τη διχαστική ρητορική από τους πολιτικούς, όσο και από ο Μπρέναν που είπε «Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ενθάρρυνε τα άτομα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», κάνοντας λόγο ακόμη και για «υποκίνηση».

Οι μεσοπρόθεσμες εκλογές 

Μέσα όπως το The Hill που ειδικεύεται στα της Ουάσινγκτον και η δημοφιλής εκπομπή Morning Joe του δικτύου MSNBC, αναφέρθηκαν «στον διχασμό που έχει επέλθει στην Αμερική» και στο γεγονός «ότι η Αμερική δεν είναι πια η ίδια» με φόντο τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα στις 6 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα τον Νοέμβριο, στο μέσο ακριβώς της τετραετούς θητείας του Αμερικανού προέδρου είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς οι Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν για τα νέα μέλη του Κογκρέσου και κρίνεται ουσιαστικά  αν θα καταφέρουν οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου ή θα τον χάσουν από τους Δημοκρατικούς.