Τα διδάγματα της Κομισιόν από την πανδημία - Πώς προετοιμάζει τη «μέρα ελευθερίας» στην ΕΕ

Τα διδάγματα της Κομισιόν από την πανδημία - Πώς προετοιμάζει τη «μέρα ελευθερίας» στην ΕΕ

Τη δημιουργία του αξιώματος του επικεφαλής επιδημιολογικής επιτήρησης, προτείνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν στην πρώτη έκθεση όπου συνοψίζονται τα διδάγματα από την πανδημία. Παράλληλα, προτείνεται η ανάπτυξη μηχανισμού που θα επιτρέπει την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθεστώς έκτακτης επιδημιολογικής ανάγκης.  

Παράλληλα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδρίασαν για τη Βρετανία, όπου επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία καταγράφηκε πρώτα στην Ινδία και ευθύνεται πλέον για το 90% των κρουσμάτων της Βρετανίας. Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η διείσδυσή της παραμένει κάτω από το 5% των κρουσμάτων.

Συνάχι, πονοκέφαλος και πονόλαιμος

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται εκ νέου στη Βρετανία, καθώς η παραλλαγή είναι 60% πιο μεταδοτική, ενώ τα συμπτώματά της, αντί για απώλεια όσφρησης ή γεύσης και έντονο βήχα, είναι το συνάχι, ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος.

Τα συμπτώματα μπορούν πιο εύκολα να παρερμηνευθούν ως απλό κρυολόγημα, ωθώντας τους ασθενείς να τα παραβλέψουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εστιών μετάδοσης. Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές ανέβαλαν για έναν μήνα την «ημέρα της ελευθερίας», δηλαδή το πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Προστασία 96% από τα εμβόλια

Πάντως, πιο πρόσφατα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech προσφέρει προστασία 96% από επιπλοκές που χρήζουν νοσηλείας και το εμβόλιο της AstraZeneca προσφέρει προστασία 92%.

Πρόκειται για προστασία συγκρίσιμη με εκείνη που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στην πρώτη παραλλαγή του κορωνοϊού, για την οποία παρασκευάστηκαν.

Ωστόσο, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα για όσους έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου και αυτό είναι το αδύναμο σημείο της Βρετανίας, που έσπευσε να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με μία δόση καθυστερώντας τη δεύτερη δόση.